У Дніпрі викрито осіб, які вимагали 260 тисяч доларів хабара (ФОТО)

10.12.2018 13:45   -
Автор:

Радника Гендиректора ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» та представника Першої Українська міжрегіональної товарної біржі затримали під час одержання ними 100 тисяч доларів США від обумовленої суми неправомірної вигоди.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на прес-службу Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.
Так, оперативниками Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Національної поліції України встановили, що Міністерством інфраструктури України було виставлено на продаж теплохід «НиколайСавицкий», 1988 року випуску, ринкова вартість якого сягає 700 тисяч доларів США. Усі процедури з його реалізації організовували ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» та Перша Українська міжрегіональна товарна біржа. Замість організації аукціону представники вказаних двох структур організували злочинну схему з продажу держмайна.
За зібраними матеріалами УЗЕ слідчі прокуратури Дніпропетровської області відкрили кримінальне провадження. Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що радник Генерального директора ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» та представник Першої Українська міжрегіональної товарної біржі запропонували зацікавленій особі придбати судно за вигідною ціною, шляхом впливу на посадових осіб відомства, але за це потенційний покупець повинен був заплатити особисто їм 260 тисяч доларів США.
Щоб провернути махінації з продажу, спочатку останні створили умови, за якими неможливо було провести аукціон за стартовою ціною. У результаті чого початкову вартість було знижено на 30%, окрім того покупець отримав змогу викупити теплохід без проведення аукціону.
У ході проведення слідчих дій правоохоронці встановили, що у фігурантів була одна умова: кошти покупець повинен був залишити у визначеному ними пункту обміну валют.
У п’ятницю, 7 грудня, в одному з ресторанів м. Дніпро оперативники Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Національної поліції України та слідчі прокуратури Дніпропетровської області затримали правопорушників під час одержання хабара. У пункту обміну валют, в якому за вказівкою затриманих було залишено кошти, правоохоронці вилучили 100 тисяч доларів США, одержаних у якості частини неправомірної вигоди.
Наразі радник Генерального директора ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» та представник Першої Українська міжрегіональної товарної біржі затримані у порядку статті 208 КПК України. Вирішується питання щодо повідомлення останнім про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) КК України.