У Дніпрі презентували фільм про полонених на сході України

23.11.2018 13:00   -
Автор:

У Дніпропетровській облдержадміністрації відбувся показ документального фільму «Крихка свобода». Він – про людей, незаконно ув`язнених у Луганській ОДА. Усі історії – реальні. На презентацію стрічки завітали військові, громадські активісти та небайдужі містяни.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу ДніпроОДА.
«Дніпропетровська облдержадміністрація в 2014 році стала форпостом української державності, яким й залишається до сих пір. Луганська ОДА – місцем незаконного утримання та катування, – сказав заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Юрченко. – Сьогодні презентували фільм про українців, яких певний час утримували в будинку «уряду ЛНР». Стрічка достатньо важка. Це дійсно жахливо, коли людина залишається без свого дому, коли в неї забирають останнє. Тому це кіно – про ту крихку свободу, яка будь-якої миті може розпастися на шматочки».
«Крихка Свобода» – 35-хвилинний документальний фільм. Його створювали майже півроку. Основу сюжету короткометражки склали п’ять трагічних історій українців, яких незаконно ув’язнили на території самопроголошеної Луганської республіки. Хронологічно фільм охоплює період від початку війни на Сході до кінця 2014 року.
Петро Мазур прийшов на показ разом з товаришами по службі. Каже – такі фільми дуже потрібні. «Ця тема надзвичайно важлива для нашої країни. Завдяки фільму маємо можливість більше дізнатися про ті події», – сказав Петро Мазур.
«Цей фільм багато в чому символічний. Він – про долі людей, яких незаконно утримували у підвалах Луганської ОДА. А ще стрічка – про контрасти. Глядачі отримали можливість побачити, у що перетворили адміністративну будівлю сепаратисти. Я дуже радий, що показ стрічки відбувся саме у стінах Дніпропетровської облдержадміністрації», – зазначив правозахисник та консультант фільму Володимир Щербаченко.
Частина зйомок проходила у Харківській ОДА, а також у Києві. Автори розповіли, що найважче було домовитися про запис інтерв’ю з героями фільму.
«Для нас було важливо, щоб у фільмі герої поділилися з глядачами власними переживаннями. Із 18 людей, з якими ми спілкувалися, п’ятеро – погодились розповісти свої історії перед камерою. На основі цих спогадів ми створили короткометражний фільм, – розповів режисер фільму Костянтин Кляцкін. – Ми зробили кіно про людей, які потрапили у полон за свої переконання. Це не військові, це звичайні українці, які у критичний момент зробили вибір – і за це стали в’язнями».
У фільмі автори вирішили показати також події, які відбувались на Луганщині до окупації. Для цього використали кілька технічних прийомів, у тому числі – мальовану анімацію.
«Ми намагались передати відчуття крихкості тієї свободи, яку маємо, але не відчуваємо. Чим більше ми будемо говорити про цю тему, тим краще для нашого суспільства», – підкреслив режисер.
Фільм вже дублювали англійською мовою, аби презентувати іноземній аудиторії.