У Дніпрі на боротьбу з амброзією заплановано виділити 10 млн грн

24.10.2018 13:15   -
Автор:

У Дніпрі в рамках «Комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого екологічного низьковуглецевого розвитку м. Дніпра на 2016 – 2020 рр.» заплановано виділити 10 млн грн на боротьбу з амброзією у 2019 році.
Відповідні зміни до програми депутати Дніпровської міської ради ухвалили 24 жовтня, під час 36-ї чергової сесії, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Згідно із законодавством, боротьба з бур’янами може здійснюватися двома способами – механічним (прополювання, скошування) та хімічним. За словами директора департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ірини Козлової, найбільш ефективним та безпечним методом є скошування та прополювання. Хімічний може становити ризик для інших, некарантинних, рослин, тож його у Дніпрі застосовують лише на територіях, які не є придатними для створення газону та не розташовані в густозаселених зонах чи біля закладів освіти. Також у місті не використовують гербіциди – лише природний матеріал бішофіт.
«Ми реагуємо на численні звернення містян, які скаржаться на велику кількість амброзії. Приблизна територія міста, що потребує обробки для знищення карантинних рослин, становить 55 гектарів. Роботи з підготовки ґрунту та викошування амброзії включають декілька заходів: безпосередньо підготовка ґрунту механічним способом, прополювання, викошування 2 рази на місяць у травні, червні, липні та серпні й 1 раз на місяць у вересні та жовтні поодиноких рослин, які залишаться. За підрахунками департаменту, на це потрібно 10,2 млн грн», – зазначила Ірина Козлова.
Посадовець наголосила, що у 2018 році для боротьби з карантинними рослинами представники департаменту проводили рейдові перевірки стану прилеглих територій підприємств, установ, організацій. За порушення було видано 28 приписів та складено 25 протоколів про адміністративне правопорушення.
Детальний план заходів для боротьби з амброзією профільний департамент має розробити вже до наступної сесії – з урахуванням рекомендацій комісій з екології та охорони здоров’я та галузевих фахівців.
Зазначимо, що розгляд питання стосовно боротьби з амброзією на сесії міської ради був зумовлений також петицією на цю тему. Вона була зареєстрована на сайті міської ради й набрала необхідну кількість голосів.
Крім цього, у рамках змін до означеної комплексної програми у 2019 році планується придбати прилади контролю за забрудненням повітря та метеорологічне обладнання, реконструювати дренажно-паводковий канал в Амур-Нижньодніпровському районі.