У Дніпрі депутати блокують програму підтримки ОСББ

06.07.2016 08:34   -
Автор:

На суцільний балаган перетворилося засідання комісії ЖКГ Дніпропетровська, що відбулося 4 липня у приміщенні міськвиконкому. Присутні на зустрічі депутати міськради, голови ОСББ, ЖБК та ОСН, представники департаменту житлового господарства та Громадянської мережі ОПОРА, а також громадські активісти зібрались для обговорення попередньо підготовленого проекту програми підтримки ОСББ.
Про це повідомляє Інтернет-видання «Днепр. Главное» з посиланням на zhytlo.in.ua.
Документ передбачав виділити 580 млн грн з міського бюджету на проведення капітального та поточного ремонту у багатоповерхівках міста. А також мав зазначати пропозиції з співфінансування енергоефективних проектів в будівлях ОСББ на конкурсній основі.
Проте, за словами керівника Дніпропетровської обласної Асоціації «Наш дім» Катерини Чижик, отримати позитивне затвердження останнього питання, на жаль, не вдалось. Обговорення загальних потреб житлового сектору обернулося особистими проханнями присутніх голів ОСББ вирішити їх нагальні будинкові проблеми.
«Крім цього, голова комісії Дмитро Безуглий та депутат міськради Анжеліка Пилипенко винесли вимоги повністю прибрати з проекту ідею конкурсного відбору для співфінансування енергоефективних заходів в будівлях ОСББ і надавати грошову допомогу об’єднанням в порядку «живої» черги за титульними списками. І навіть якщо мешканці не пропонуватимуть своєї частини фінансів, тоді як ця співучасть є формою підтримки об’єднань, передбаченою законом, співвласники все одно отримають забезпечення для ремонту оселі, – зазначила Катерина Чижик. – Таким чином зникає будь-який стимул для новостворених ОСББ. А питання відшкодування відсотків кредитів для термомодернізації ОСББ взагалі на засіданні й не піднімалось».
До програми депутати також зобов’язали включити потреби ОСН.
Особливо вразила учасників зустрічі заява Дмитра Безуглого стосовно майбутнього конкурсу управління багатоквартирними будинками, пов’язаного з реалізацією Закону №417, в якій він підкреслив, що керівництво житловим фондом буде пріоритетно передаватись комунальним підприємствам з огляду на політичну необхідність та спокій населення.
На противагу дивним рішенням складу комісії громадські активісти зауважили, що принципом розглянутої програми мала бути насамперед підтримка ОСББ. До того ж, незважаючи на кошти, виділені для висоток міста, їх все одно не вистачить, аби вирішити проблеми житлового сектору. Натомість, передбачити співфінансування ремонтних проектів об’єднань в сучасних реаліях – доцільно та економічно обґрунтовано.
Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Вадим Головченко, підсумовуючи сказане, додав: «Якщо у Дніпропетровську не з’явиться програма підтримки ОСББ на рівні місцевої влади, хоча б частково подібна до Луцької, це дасть привід продовжувати комунальне дармоїдство, яке вже протягом багатьох років безвідповідально пожирає енергоресурси країни».