У 2020-му Дніпропетровська ОДА розпочне реконструкцію обласної філармонії

17.12.2019 10:15   -
Автор:

Вже наступного року Дніпропетровська ОДА розпочне реконструкцію обласної філармонії. На роботи в обласному бюджеті заклали понад 10 млн грн. Підключитися до осучаснення архітектурної пам’ятки національного значення може і держава, і благодійники, і громадськість. Про це стало відомо під час зустрічі голови Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка з керівництвом філармонії.
«У 2023-му історична будівля філармонії справлятиме 110-річчя. За довгий період заклад не знав жодної реконструкції. До цієї знаменної дати хочемо приурочити відкриття повністю оновленої будівлі. В обласному бюджеті на наступний рік заклали понад 10 млн грн. Але це буде лише початком великого проєкту. Для його успішної реалізації чекаємо на допомогу від Мінкульту. А ще – започатковуємо програму донорської благодійної допомоги», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко.
Загальна вартість повної реконструкції будівлі філармонії – понад 200 млн грн. Її частину оновлять обласним коштом. Водночас створять благодійний фонд, на який приватні інвестори та просто мешканці області зможуть направляти кошти для реконструкції.
«Разом маємо скластися грошима, енергією, силами, аби довести проєкт до кінця. Сподіваюся, перші результати мешканці Дніпра і області побачать вже наступного року», – підкреслив Олександр Бондаренко.
Для контролю за витратами державних і приватних коштів створять дорадчий орган – наглядову раду.
«В Австрії до масштабних реконструкцій культурних будівель завжди активно залучають населення. Зазвичай 10-15% всіх витрат покривають власними коштами мешканці, 15-20% – меценати та приватні підприємства. У такий спосіб люди ще більше долучаються до культурної спадщини. Вони розуміють, що не просто отримали від когось подарунок, а разом відновили стару будівлю», – сказав голова громадської організації «Суспільство друзів філармонії Дніпра» Томас Бруннер.
Дніпропетровська обласна філармонія – виняткова будівля початку ХХ сторіччя, пам’ятка архітектури національного значення.