Суди у Дніпропетровську починають працювати за правилами часів Януковича, – люстратори

06.05.2015 11:07   -
Автор:

«Схоже, що останнім часом судова влада у Дніпропетровську потрохи приходить до тями після революції Гідності і починає працювати за тими правилами, що й при попередній владі Януковича. Зрозуміло, що в цьому є й дуже велика провина діючої влади, яка й досі так нічого і не зробивла для втілення у життя ідеалів, за які люди віддавали свої життя на Майдані, але й з самих суддів ми провини не знімаємо», – повідомляють громадські активісти Обласного люстраційного комітету.
Про це пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Прецеденти недопуску громадськості на засідання, коли обираються голови судів, стають небезпечною тенденцією, яка використовується з однією метою: зробити результат голосування під килимом, та отримати саме той результат, який потрібен. Такий підхід не тільки порушує пряму норму Закону про судоустрій, але є ще тиском на суддів та на їх вибір, що ставить під великий сумнів легітимність обрання нових голів.
Так, 24 квітня 2015 року в Бабушкінському районному суді відбулися вибори голови суду. Вибори пройшли з порушеннями чинного законодавства. На виборах був присутній та брав участь у голосуванні суддя Бабушкінського суду Решетнік Микола Олександрович, в діях якого Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції було визнано порушення присяги судді (http://www.vru.gov.ua/content/file/8_tsk_24.10_.2014_.doc).
У той же час громадськість до виборів не допустили, навіть незважаючи на прохання представників Люстраційного комітету бути присутніми на суддівському засіданні.
Читайте також: Мы ждем ответа от и.о. мэра об установке МАФов в Днепропетровске, – общественники
Склад суддів Бабушкінського району радився біля години і таки вирішив порушити Закон (порушення ч.4 ст.126 закону України “Про судоустрій”). Яких справедливих рішень ми можемо взагалі вимагати від суддів, коли вони так цинічно ігнорують Закон? Хоча, про який Закон і справедливість може йти мова, коли йдеться саме про Бабушкінський суд? Для тих хто забув, нагадаємо – саме цей суд виносив більшість незаконних рішень стосовно дніпропетровських євромайданівців, що саме й підтвердила ТСК з перевірки судів.
Також слід додати, що голова суду Литвиненко І.Ю., порушуючи Закон, давав вказівку співробітникам міліції не пускати громадськість до будівлі суду.
Враховуючи всі вищеозначені обставини, переобрання себе на свою ж посаду у Литвиненка труднощів не склало.
Читайте також: Дніпропетровський осередок «Київського Діалогу» проводить конкурс малих грантів
Таким же самим чином, але трохи раніше, відбулись вибори голови й у Кіровському районному суді.
Головою суду Гончаровим О.В. умисно було порушено процедуру, оскільки вибори відбулися на день раніше строку закінчення його повноважень. На вибори не були допущені представники громадськості, які виявили бажання бути присутніми, судді не були належним чином повідомленні і дізналися про вибори саме у день виборів, хоча повинні отримувати повідомлення заздалегідь.
При порушенні норм законодавства та процедури обрання голови суду головою суду знов було обрано Гончарова О.В., який займає цю адміністративну посаду з 07.2009 року.
Зважаючи на вищевикладене, Люстраційний комітет направляє запити та вимагає від Державної Судової адміністрації України, від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, та профільного комітету Верховної Ради України визнати результати виборів голів Бабушкінського та Кіровського районного судів міста Дніпропетровська недійсними, оскільки вони відбулися з істотними порушеннями законодавства та процедури, і призначити дату проведення нових виборів», – зазначили у своєму повідомленні дніпропетровські люстратори.
Читайте також: Влада не повинна регулювати діяльність громадських організацій, – Резніченко