Сьогодні на Фестивальному пройде вечір-реквієм

18.05.2015 17:25   -
Автор:

Сьогодні о 18.00 на Фестивальному майдані у Дніпропетровську пройде вечір-реквієм, присвячений 71-й річниці депортації кримськотатарського народу. Під час заходу присутні матимуть змогу дізнатися про історію кримськотатарського народу, а також обговорити ідеї та плани громадської організації «Земляцтво кримських татар» щодо активної участі у культурному і громадському житті Дніпропетровська.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
«У минулому кримськотатарський народ вже пережив важкі часи. Людей змушували покидати рідні домівки, конфіскували майно, обмежували їх права та просто скалічували долі.Це був один з найстрашніших злочинів сталінського режиму, – сказав радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віталій Литвин. –Жахливо, що зараз у зв’язку з анексією Криму, кримськотатарський народ та представники багатьох інших національностей знову змушені покидати рідну землю».
З початку окупації Криму за допомогою на Дніпропетровщині звернулося понад 920 людей. З них 127 наразі отримують тут пенсії, 52 дитини влаштовано у дитячі садки, 109 – у школи, 175 – у вищі навчальні заклади та 4 – у професійно-технічні училища області. 141 людина отримує державну допомогу (малозабезпечені сім’ї, допомога по догляду за дитиною та інше), 30 внутрішньо переміщених осіб з Криму отримали допомогу у працевлаштуванні. Крім того, на Дніпропетровщині народилося вже 8 малюків.
Довідка:
Нагадаємо, що 18-20 травня 1944 року проходила депортація кримських татар. Протягом 12 років до 1956 року кримські татари мали статус спецпереселенців, тобто мали різні обмеження у правах, зокрема, заборону на самовільний (без письмового дозволу спецкомендатури) перетин кордону спецпоселення і кримінальне покарання за його порушення. Відомі численні випадки, коли люди засуджувалися до багаторічних (до 25 років) термінів ув’язнення у таборах за те, що відвідували родичів у сусідніх селищах, територія яких належала до іншого спецпоселення.
Саме Україна, як молода демократична держава, з початку свого незалежного розвитку у 1991 році завжди рішуче засуджувала зазначені дії радянської влади. Відповідальним кроком Києва стала його ініціатива розпочати процес повернення, розселення та облаштування депортованих кримських татар, який не має аналогів у післявоєнній історії.