Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Сьогодні громада пікетуватиме міськраду, вимагаючи повернути місту храм

На десяту годину ранку запланований збір громадських активістів біля будівлі колишнього храма по вул Короленка, 20а. Після Молебня вони планують пікетувати Дніпропетровську міськраду з вимогою про повернення громаді будівлі храма.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Сьогодні о 10.00 біля будівлі колишнього храма по вулиці Короленка 20(а) (навпроти СБУ), будемо служити Молебень, а опісля всі зібрані громадські організації разом йдемо до міськради на пікет з метою закликати міську владу повернути храм по вул.Короленко 20(а) громаді міста вирвавши з лап фіктивної фірми, котрій цю будівлю потихому, незаконно було продано», – пише настоятель релігійної громади УАПЦ міста Дніпропетровська Дніпропетровсько-Запорізької єпархії Української православної автокефальної церкви отець Архімандрит Ніканор у фейсбук.
По вулиці Короленка 20а знаходиться напівзруйноване приміщення святині. Ще в 1918 р Московський патріарх Тихон дарував Української Церкви автономію. З цього часу Хрестовоздвиженський храм належав УАПЦ. Але вже в 1944 р за розпорядженням депутатів міської ради, громада Української Автокефальної Православної Церкви звільнила приміщення для громади Руської Православної Церкви Патріаршої Орієнтації. Однак храм так і не передали. З цього часу, приміщення використовувалося під склад. А з 1952 р, в будівлі діяв зварювальний технікум.
Для переобладнання церковного приміщення під потреби навчального закладу, його поділили на чотири поверхи. Пізніше, через неправильні будівельних робіт, підлоги звалилися. Тому, в 1982 г храм закрили на реставрацію, але судячи з усього, вона і не починалася. Напівзруйнована церква так і пустує.