Результати децентралізації на Дніпропетровщині

13.09.2017 12:15   -
Автор:

Ще у лютому 2015 року Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який став базовим законом для проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на «Дніпроград».
Два роки тому на Дніпропетровщині створили перші об’єднані територіальні громади. Доходи громад зросли в рази, а це додаткові кошти на ремонти доріг, лікарень, шкіл, дитячих садків – об’єднання розпочали реалізацію понад 200 інфраструктурних проектів.
За підрахунками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Дніпропетровська область – в лідерах децентралізації. Складаючи рейтинг, фахівці відомства аналізували успіхи областей за чотирма параметрами: кількість створених громад, їх площа, кількість населених пунктів та мешканців, що об’єдналися.
На Дніпропетровщині вже об’єдналася найбільша в Україні кількість громад – понад 50. Загалом в області планують створити майже 90 громад.
Бюджети маленьких громад, таких як Юр’ївська, Томаківська, Ляшківська, Сурсько-Литовська та інші, у 2016 році зросли майже у півтора рази, що підтвердило спроможність громад.
Медицина, особливо первинна ланка, повинна базуватися на запитах громади, підтримуватися і у подальшому контролюватися громадським активом. Голова однієї з найуспішніших громад у процесі реформування місцевого самоврядування та децентралізації на Дніпропетровщині – Царичанської об’єднаної територіальної громади – Геннадій Сумський розповів, як активна участь громади включає її у вирішення власних проблем із здоров’ям і не тільки.
«На сьогодні, завдяки децентралізації, існує тісна співпраця місцевої та обласної влади разом з медичними установами. Ми зараз активно працюємо у напрямку створення єдиного медичного простору для громади і покращенням якості надання медичної допомоги. Власними зусиллями представники громади беруть участь у найрізноманітніших конкурсах та проектах», – зазначив Сумський.
Ще одним прикладом успіху громад можна назвати реконструкцію міні-гідроелектростанції на річці Вовча у Васильківському районі. Вона була побудована у 50-х роках минулого сторіччя і освітлювала вулиці населеного пункту, однак потім вийшла з ладу. Після об’єднання людей у громаду для ремонту станції знайшовся інвестор з Полтавщини, який погодився вкласти у цю справу близько 6 мільйонів гривень.
Нещодавно на Дніпропетровщині розробили першу в Україні комплексну регіональну стратегію децентралізації. Посібник містить конкретні поради для громад із впровадження адмінреформи.
«Книга призначена для територіальних громад, які вже утворилися або тільки збираються об’єднатися. Голови громад вже її отримали. Загалом розробили практичні поради в 12 напрямках впровадження реформи, які допоможуть громадам організувати комфортне життя для мешканців навіть найменших населених пунктів», – прокоментував видання голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.
Втім, не обходиться і без певних пробуксовувань. Жителям села Піщанка Новомосковського району заважають створити об’єднану територіальну громаду з центром у їхньому населеному пункті, оскільки місцевому латифундисту і аграрному олігарху Вадиму Нестеренко вигідніше об’єднання на базі міста Новомосковська.
Процес добровільного об’єднання у територіальну громаду з центром у Піщанці розпочали ще у лютому 2017 року. Він мав завершитися навесні, щоб восени провести вибори належним чином. Голова Піщанської сільради говорить, що виконали усі відповідні вимоги закону.
«Проведено по чотири сесії в кожній раді, проведені громадські слухання. В повному об’ємі виконана необхідна процедура», – розповів голова сільради Микола Мазниця.
На отримання позитивного висновку в ОДА подавали вже чотири рази, однак документи повертають на доопрацювання. Востаннє відмовили у зв’язку з судовим рішенням райсуду в місті Дніпрі. Активісти переконані, що рішення сфабриковане, тому їздили до Дніпра протестувати під стінами суду.
«Про яку законність можна казати, якщо справа розглядається три місяці. До того ж, впродовж цього часу не був повідомлений відповідач – орган місцевого самоврядування, що проти нього був поданий позов», – зазначив активіст В’ячеслав Горобець.
В ОДА пояснюють, що діють відповідно до вимог Центральної виборчої комісії. Документи готові підписати відразу, коли вони будуть відповідати усім юридичним вимогам.
«Ніякого суб’єктивного відношення немає. Є декілька прикладів сільрад, які допрацьовували документи і ставали територіальними громадами», – пояснив перший заступник голови ОДА Олег Кужман.
Щоб розібратися з питанням об’єднання громади, активісти зверталися до губернатора Дніпропетровської області Валентина Резніченка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Однак вирішити проблему поки не вдалося. Згідно з законом про децентралізацію, об’єднатися доведеться, але в якому форматі покаже час та амбіції сторін.
Якщо ж брати картину в цілому, децентралізація – чи не єдина з реформ європейського вектору розвитку, яка поки що добре вдається Президенту Петру Порошенку. І хоча, як ми зауважили, не скрізь об’єднання і реєстрація громад проходять гладко, наочні вже масові позитивні приклади самостійного, раціонального розпорядження бюджетними коштами в інтересах мешканців саме громад. То ж вже незабаром можна говорити про децентралізацію, як про одну з фундаментальних реформ сучасної української влади, яка наблизила пересічного простого українця до розпорядження коштами власної територіальної громади, а відтак – вирішення проблем саме цієї громади через прямий вплив на прийняття управлінських рішень.