Перейменування Дніпропетровщини – це українізація, – Кирило Дороленко

23.05.2018 09:45   -
Автор:

Громадський активіст Кирило Дороленко на своїй сторінці у Фейсбук висловив думку, що перейменування Дніпропетровщини – необхідний етап відновлення українського зиісту.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
«Для мене особисто перейменування області – вже ніяка не декомунізація, а саме українізація мого регіону, повернення українського змісту. Перейменування – логічне закінчення сторічної епопеї, яка почалася з адміністративно-територіальної реформи Української Народної Республіки, як тільки українці змогли отримати реальну владу і відчули в собі сили щось змінити в державі, яка тільки-но звільнилася з під гніту суміжних імперій – в умовах жорсткого протистояння під час визвольних змагань.
Читайте також: Ситуація з українською мовою у Дніпрі застигла з 2014 року, – активіст
Мене надихало те, що навіть після поразки та втрати державності полум‘я Січеслава нікуди не ділося, а неслося в маси нашими письменниками та дисидентами. У 1991 році після отримання юридичної незалежності цілі патріотичні організації вже брали собі в назви Січеславську.
І от нарешті у 2018 році, через 100 років, я приймаю участь разом з коаліцією Громадська підтримка СічеславськаТАК у відновленні національної пам‘яті в своєму регіоні.
З просвітницькими лекціями об‘їздив майже всю область, все почалося в Січеславська Просвіта Дніпра, далі були Кам‘янське, Жовті Води, Синельникове, Іларіонове, Божедарівка, Нікополь, Ниво Трудова, Софіївка, Ляшківка, Петриківка, Царичанка, Марганець, Томаківка, Кринички, Межове, Миколаївка, Першого Травня, Апостолове, Запорізьке… Понад 1000 мешканців нашої області були на лекціях. Це були цікаві дні, які познайомили мене з щирими та привітними людьми», – написав він.