Оксану Томчук намагалися дискредитувати, – ЗМІ

14.03.2017 16:08   -
Автор:

Після арешту очільника ДФС України – Романа Насірова, спочатку в ряді місцевих ЗМІ, близьких до родини Вілкулів та «Опозиційному блоку», а потім і на окремих загальноукраїнських ресурсах з’явилася низка матеріалів з нападками на в.о. голови Дніпропетровської обласної ДФС – Оксану Томчук.
Про це повідомляє Дніпроград.
У матеріалах, які мають всі ознаки замовних, відкрито пропонується Томчук готуватись до затримання, посилаючись на долю безпосереднього керівника – Романа Насірова. Томчук закидають незаконні дії, за вказівкою того ж Насірова, по деяких епізодах у «справі Онищенка», яку розслідує НАБУ.
Нагадаємо, у п’ятницю, 10 березня, у трьох обласних управління Державної фіскальної служби пройшли обшуки в рамках кримінального провадження щодо голови відомства Романа Насірова. Коментуючи ці події, замовні медіа-ресурси свідомо перекручують і замовчують очевидні речі, зокрема, той факт, що Томчук приступила до виконання обов’язків пізніше, ніж відбувались дії, які розслідують детективи НАБУ. Як відомо, Оксана Томчук виконує обов’язки очільниці Дніпропетровської ДФС з серпня 2016 року.
Водночас, експерти НАБУ, як випливає з офіційного документу, цікавляться діяльністю ДФС із січня 2013 по червень 2016 року, коли очільником Дніпропетровської ДФС був Василь Андрухів.
Слідчі дії НАБУ в ДФС Дніпропетровської області
дії, які розслідуються НАБУ, відбувалися з січня 2013 року по червень 2016
Це підтвердила і сама Оксана Томчук в коментарі на своїй сторінці у Фейсбук. Посадовець пов’язує цю спробу дискредитації зі своєю професійною діяльністю, зокрема, із проведенням обшуків у міській раді Кривого Рогу, яку очолює батько Олександра Вілкула Юрій.
Прокуратурою було встановлено, що протягом 2016 року посадовці Криворізької міської ради укладали договори про виконання робіт та надання послуг за бюджетні кошти (на суму більше 200 млн грн), частина яких з метою подальшої реалізації перераховувалась низці фіктивних підприємств, які, в свою чергу, безпідставно формували податковий кредит. В подальшому здобуті таким чином грошові кошти розподілялись між посадовими особами органів виконавчої влади Криворізької міської ради.
До того про факти багатомільйонних розкрадань бюджетних коштів найвищими посадовцями Криворізької міської ради заявила СБУ.
Прикметно, що на момент проведення обшуків в міській раді Кривого Рогу за підозрою в бюджетних розкраданнях, мер міста Юрій Вілкул виїхав до Польщі разом зі своїм заступником, а сам Олександр Вілкул публічно благав не чіпати батька, обіцяючи навіть скласти депутатську недоторканність (але чомусь не мандат народного депутата, який дозволяє використовувати відверто антиукраїнську риторику, жодним чином не відповідаючи за це).
Оксана Томчук та очолюване нею ГУ ДФС у Дніпропетровської області відіграє ключову роль у розслідуванні бюджетних махінацій клану Вілкулів у Кривбасі. Провадження по ряду корупційних схем порушені саме податковою поліцією Дніпропетровщини.
При цьому нова керівниця податкової проявила себе на посаді як принципова та ідейна людина. Зокрема, серед її здобутків можна відзначити закриття конвертаційних центрів, ліквідацію поборів при поверненні ПДВ і зростання у 1,5 рази зборів за цим податком до державного бюджету. Загальні податкові надходження в області протягом лише 6,5 місяців перебування Томчук на посаді зросли більше ніж на 40%.
Відтак, не підкріплена фактажем, публічна атака на Томчук не може бути нічим іншим, як ганебною спробою дискредитації одного з органів, який веде розслідування корупційних зловживань родини Вілкулів та їх поплічників з Криворізької міськради.
Нагадаємо, після відмови від підтримки проектів Вілкула мільярдером Ринатом Ахметовим та суттєвого обмеження свободи фінансування з Кремля через Вадима Новинського, міський бюджет Кривого Рогу є останньою корупційною годівничкою клана Вілкулів.
Крім того, як зазначив генеральний прокурор України Юрій Луценко, підозри у цій справі можуть бути висунуті цілій низці найближчих поплічників Олександра Вілкула: секретареві міськради Євгену Удоду, заступнику міського голови Олександру Катриченку, керівникам низки департаментів і комунальних підприємств. Втрата цілої команди ключових виконавців «на розпилі» завдасть нищівний удар по команді «видатного господарника» та по Опозиційному блоку на Дніпропетровщині в цілому.
f