Нардеп з Дніпропетровщини розвиває бізнес в окупованому Криму

12.11.2018 16:30   -
Автор:

Народний депутат від «Народного фронту» Олег Кришин, який опосередковано, через офшорну компанію з Британських Віргінських островів, володіє рибоконсервним заводом у Криму, розвиває бізнес на окупованому Росією півострові. Нещодавно на конкурсі кільку в томаті з кримського заводу нардепа визнали «найкращою консервою Росії».
Раніше Олега Кришина називали одним з тих, хто опосередковано лобіював у парламенті запровадження вільного митного режиму з окупованим півостровом, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на «zaxid.net».
Як повідомляє «Центр журналістських розслідувань», нещодавно «Російська система якості» (Роскачество) провела дослідження «одного з найбільш народних вітчизняних продуктів – кільки в томаті» і визначила переможцем консерви заводу «Пролив» з Керчі, опосередкованим власником якого є народний депутат України Олег Кришин.
ТОВ «Керченський рибоконсервний завод «Пролив» після анексії Криму Росією був зареєстрований в держреєстрі РФ на офшорну компанію «Бартон сейлз лімітід» з Британських Віргінських островів.
В українському державному реєстрі засновником ТОВ «Пролив» на момент окупації Криму було ТОВ з іноземними інвестиціями «ЦМК», а керівником – Олег Кришин, який вийшов з органів управління компанії після обрання народним депутатом України (фракція «Народний фронт»).
Наразі власником і бенефіціаром ТОВ «Пролів», юридичну адресу якого 2014 року змінили з Керчі на Дніпро, в українському реєстрі є компанія «Міллвью пропертіз ЛТД» (Британські Віргінські острови).
У деклараціях про доходи народного депутата Олега Кришина вказана компанія Leedlend LTD, кінцевим бенефіціаром якої є його батько – Юрій Кришін. Адреса компанії, що її вказано в декларації Кришина, збігається з адресою власниці ТОВ «Пролив»: у них одна поштова скринька – бокс 146 (Trident Chamders, P.O Box146, Road Town, Tortola,British Virgin Islands).
Раніше Комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради України заблокував засідання робочої групи, створеної згідно з рішенням парламенту для внесення змін в закон про ВЕЗ «Крим». Закон підриває дію західних санкцій, оскільки дозволяє те, що санкціями заборонено – інвестувати в економіку Криму, вести бізнес в окремих секторах, експортувати продукцію, вироблену на окупованій території та ін. У блозі журналістки Валентини Самар «Хто хоче зберегти ВЕЗ в окупованому Криму», серед інших членів парламентського Комітету названий і його секретар – Олег Кришин, який до анексії через корпорацію ЦМК контролював рибоконсервний завод «Пролів». Він випускав консерви під ТМ «Пролив», «Vilnas», «Боспор» і «Laatsa». Завод в Керчі продовжує працювати і навіть розширює потужності. Керівництво Корпорації ЦМК відкрито лобіювало впровадження вільного митного режиму з окупованим Кримом, про що ЗМІ нагадують, коли пишуть про активи Кришина.
До слова, журналісти-розслідувачі з програми «Схеми» у червні 2018 року заявили про викриття незаконного тютюнового бізнесу в Жовтих Водах Дніпропетровської області, що діє під прикриттям політичної партії «Народний фронт». Зокрема, наліпку «Народного фронту» вони виявили на дверях фабрики, що випускає сигарети з акцизними марками, більша частина з яких є підробленими. Крім того, з’ясувалося, що у відкритті фабрики допоміг депутат Верховної Ради від цієї політсили Олег Кришин. Сам від згодом заперечив причетність до фабрики.