Нардеп з Дніпра виступив на захист української мови

28.03.2018 13:15   -
Автор:

Нардеп з Дніпра Андрій Денисенко на своїй сторінці у Фейсбук прокоментував пропозицію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна щодо введення в Україні латиниці.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Замість переводити Україну на латиницю, варто перевести Клімкіна з міністрів хоча би до сьомого класу нашої школи, де вивчають ранню добу Русі-України, а в разі не допоможе – й до слідчого ізолятора СБУ.
Взагалі не знаю, чи можна придумати сьогодні глибиннішу ідеологічну диверсію, яка била би у самі підвалини нашої культури та державності, ніж Клімкін з його вкидом про перехід на латиницю.
Бо це не якась там тривіальна рехворматорська бздура типу пересідання на автівки з правостороннім кермом.
Ця, як мінімум, примітивізує справу усамостійнення України, зводить український культурний процес до рівня хворобливого заперечення усіх позірно подібних до російських культурних форм.
В той час, коли саме Київ був зразком наслідування та джерелом запозичень для залешанців протягом багатьох століть.
Нам пропонують зректися кирилиці, яка поширилася Східною Європою саме з київських пагорбів, якою написані усі наші стародавні літописи, Слово о полку Ігоревім та всі інші першотвори нашої літератури.
Врешті, перші слова, записані українською мовою, вишкрябані в ХІ столітті на стінах Софії Київської саме кирилицею, від якої пропонує відмовитися пан Клімкін.
Це система письма, відпрацьована протягом тисячоліття, котрою кодифіковано всю нашу спадщину й котра сама стала одним з ключових кодів нашої національної ідентичності на рівні з вишиванкою.
Відмовитися від кирилиці – це обрізати тисячолітнє коріння України та проголосити мерянську Москву єдиним спадкоємцем києворуської традиції.
Це створити ще одну штучну лінію розколу всередині країни, зробити нашу культуру й державу чужими, німими й сліпими для десятків мільйонів зрусифікованих українців, не допустити відновлення рідного слова, писемності та поширення державності на Кубані, Донщині, Слобожанщині, Далекому сході і всіх теренах Імперії, населених українцями.
І все це вкидає в українське суспільство людина, яка не вчилася ані в українській школі, ані в вишеві, переїхала з Росії й досі мислить й оперує питомо російськими-антиросійськими, але ніяк не українцентричними стереотипами.
Власне, тому я й вагаюся – чи допоможе тут школа, чи то таємні тюрми СБУ.
Сьогодні взагалі важко зрозуміти, де закінчується малограмотний міністр з ініціативою, а де починається корисний ідіот чи навіть агент Кремля на утриманні українських платників податків», – написав він.