На Дніпропетровщині стали менше використовувати наркотичних знеболюючих

30.07.2018 11:45   -
Автор:

До такого висновку дійшли в Інституті аналітики та адвокації. Аналітичний центр дослідив тенденцію використання опіоїдних анальгетиківу Дніпропетровській області. З 2015 року рівень використання морфіну у лікарнях зменшився.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу ГО “Інститут аналітики та адвокації”.
Опіоїдні анальгетики – це препарати, які використовують у лікарнях для знеболення після операцій, поліпшення якості життя смертельно хворим пацієнтам та інших медичних цілей.
Найчастіше це трамадол, кодеїн, тримеперидин, фентаніл і морфін, який у світі вважають золотим стандартом знеболення. – пояснює аналітик ІАА Олександр Ткаченко – Ми виявили, що упродовж 2012-2016 років українські лікарні використали найбільше опіоїдних анальгетиків у 2015 році, а найменше у 2016 році (за виключенням фентанілу).
Спеціалісти зазначають, що розвиток сфери обігу наркотичних лікарських засобів має стратегічне значення для всієї сфери охорони здоров’я.
У 2015 році за використанням морфіну у лікарнях лідирувала Волинська область, а найменше анальгетика застосовували на Рівненщині. Дніпропетровська область із показником 77,53 грам/100 тис. населення була на 4 місці по Україні.
Упродовж наступного 2016 року середньоукраїнське значення використання морфіну зменшилося майже вдвічі, а лідером стала Хмельниччина. Використання на Дніпропетровщині також зменшилося і у загальноукраїнському рейтингу регіон посів 15 місце.