На Дніпропетровщині автономізувалися вже понад 60% лікарень

07.11.2019 11:30   -
Автор:

В Україні медзаклади вторинної та третинної ланки перетворюються на неприбуткові підприємства, на Дніпропетровщині таких вже понад 60%. Автономізація дозволить лікарням більш вільно розпоряджатися фінансами та підбирати кадри. Про це повідомляють у Дніпропетровській облдержадміністрації, передає “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
«Дніпропетровщина має стати локомотивом у впровадженні медичної реформи на всіх її етапах і зразком для інших областей. Лікарням регіону слід пришвидшити процес автономізації. У свою чергу, надаватимемо усіляку підтримку медзакладам із впровадження нововведень», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко.
Автономізація закладів вторинної та третинної ланки – невід’ємна частина наступних етапів медреформи. Після набуття статусу неприбутковогопідприємства лікарні мають зареєструватися у системі eHealth та укласти договори з Національною службою здоров’я України.
«Реформа змінила підхід до фінансування державою медзакладів, – підкреслив голова НСЗУ Олег Петренко. – Тепер кошти не виділятимуться на лікарню. Держава закуповуватиме лише послуги. Сума залежатиме виключно від потреб людей».
Після переводу лікарень на «нові рейки» пацієнтам не треба буде сплачувати, приміром, за УЗД-дослідження зі свого карману. Всі консультації профільних спеціалістів та діагностику фінансуватиме НСЗУ. Людині необхідно буде лише взяти направлення у сімейного лікаря. Отже, гроші знов підуть за пацієнтом.
Дедлайн автономізації лікарень – до 1 квітня 2020-го. Потім субвенції з держбюджету припиняться, зазначив Олег Петренко.
У нараді взяли участь представники керівництва НСЗУ, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської та Донецької облдержадміністрацій.
На Дніпропетровщині медзаклади первинної ланки вже стовідсотково є комунальними некомерційними підприємствами.