На Дніпропетровщині знижується забезпеченість ліками ВІЛ-інфікованих

05.10.2018 17:15   -
Автор:

Протягом 5 місяців аналітики досліджували поставки препаратів антиретровірусної терапії за 2017 рік.
Про це повідомляє пресс-служба інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на пресс-службу ГО “Інститут аналітки та адвокації”.
Експерти виявили, що упродовж 2017-го року 4 препарати були відсутні повністю, а 5 тимчасово. За офіційною статистикою в області станом на 1 січня 2018 року перебуває більше 27 тис. ВІЛ-інфікованих осіб з остаточно встановленим діагнозом ВІЛ. За оціночними даними експертів реальна кількість ВІЛ-інфікованих 37,4 тис. осіб. Це означає, що частина людей, яка живе з ВІЛ в області, не пройшла тестування і не знає свого статусу.
Забезпечення АРТ для ВІЛ-інфікованих пацієнтів є одним із ключових факторів, які зменшують смертність, пов’язану з ВІЛ-інфекцією. Станом на 1 січня 2018 року АРТ у регіоні отримували понад 15 тис. пацієнтів, тобто майже вдвічі менше, ніж перебуває на обліку. Причини неотримання терапії можуть залежити як від самого пацієнта так і від процесів забезпечення ліками. У 2017 році фактично регіон був забезпечений препаратами наполовину від потреби.
Спеціалісти пояснюють це розрізненістю процесів планування та фактичного забезпечення лікарськими засобами закупленими за державний бюджет. Наразі ситуація з медикаментами для ВІЛ-інфікованних на Дніпропетровщині не змінилася.