На Дніпропетровщині “радикали” активно замовляють рекламу за десятки тисяч гривень

31.10.2018 18:15   -
Автор:

Осередки “Радикальної партії Ляшка” не звітують про свої видатки та внески на партійні рахунки, проте торік вони вели політичну діяльність.
Про це пише рух “ЧЕСНО“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
“Радикальна партія” платить каналу Ахметова у Дніпрі та переказує державні кошти за оренду офісу фірмам родини Сергія Рибалки, якого Ляшко називав спонсором партії.
Рух ЧЕСНО аналізує звіти за 2016-2017 роки місцевих організацій партій, представлених у Дніпропетровській обласній та Дніпровській міській радах.
Фракція “Радикальної партії Олега Ляшка” є у Дніпропетровській обласній раді.
Згідно зі звітами, “Радикальна партія Олега Ляшка” у 2016-2017 роках не мала жодної місцевої парторганізації, яка б у передбаченому законом порядку набула статусу юридичної особи. Але насправді місцеві осередки “радикалів” на Дніпропетровщині є, і вони вели політичну діяльність.
Зокрема, брали участь у виборах до об’єднаних територіальних громад восени 2017-го.

Катерина Глушко, кандидат у депутати до Верхньодніпровської міської ради, з друкованою продукцією
Кандидати в депутати та, судячи з дописів, місцеві народні обранці роздавали газети й політрекламну продукцію. А також дарували дітям подарунки, зокрема на День святого Миколая, та відвідували навчально-виховні комплекси.
Офіційних грошових внесків протягом останніх двох років до місцевих організацій “Радикальної партії” не надходило, бо ці осередки не зареєстровані як юрособи.
Лише 2016 року до “центральної скарбниці” партії внесок у розмірі 14,5 тис. грн зробив мешканець м. Дніпра Сергій Пасхалов. “Радикальна партія” висунула його кандидатом у народні депутати у 27-му одномандатному виборчому окрузі у Дніпрі. 7 червня партія внесла за нього грошову заставу в розмірі 14,5 тис. грн, а 9 червня, наступного дня після реєстрації документів кандидата в ЦВК, директор ПП “Вертикаль” Пасхалов уніс на рахунок партії зазначену вище суму.
Упродовж 2016-2017 років центральний офіс партії оплачував видатки, пов’язані з діяльністю місцевих осередків на Дніпропетровщині. 2016 року “радикали” витратили на заробітну плату жителям Дніпропетровської області 13,1 тис. грн.
2017 року витрати на Дніпропетровщину значно збільшилися. Це сталося насамперед через те, що “Радикальна партія” почала активно використовувати державні кошти, які вперше отримала у вересні 2016-го. Зокрема, за транслювання відеоматеріалів на дніпровському 34-му каналі партія заплатила 190,8 тис. грн.
Реклама виходила у програмі “Деталі” в рубриці “Актуально”. Наприклад, 21 вересня 2017 року блок новин доповнили інформацією про те, що українське суднобудування відроджуватимуть завдяки комплексним реформам.
При цьому Віктор Галасюк як заступник лідера “Радикальної партії” добивається створення робочих місць та гідної оплати праці, – серед іншого йшлося всюжеті.


Чи, приміром, сюжет за 13 квітня 2017 року, у якому розповідали про те, що фракція “Радикальної партії” у Верховній Раді не підтримала голосування за обрання членів конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП.
“Народний депутат України Олег Ляшко обурений тим, що, на його думку, зараз намагаються продовжити здійснення повного контролю над Національною комісією. Політик додав, що не допустить обкрадання українців”, – зазначалось у сюжеті.

Майже 68% ПАТ “Телевізійна служба Дніпропетровська” (34-й канал) належать СКМ Ріната Ахметова. Власником іншої частини є територіальна громада Дніпра.
“Радикальна партія” сплачує за послуги не лише дніпровським медіа. Фактично за витратами “радикалів” на ЗМІ можна простежити маршрут лідерів партії регіонами України. Зазвичай такі поїздки супроводжуються купівлею часу в ефірах місцевих телеканалів і радіо та замовленням публікацій у друкованих та онлайн-ЗМІ. Найчастіше медійний супровід регіональних візитів оплачується держкоштами, а контент не має відповідного маркування “реклама”, тож глядачі не знають, що переглядають рекламний продукт, а не редакційний матеріал. Сума видатків на медіа в межах однієї поїздки до обласного центру може сягати 70-80 тис. грн.
Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО писав про те, що медіахолдинг Ріната Ахметова (ТРК “Україна”, газета та сайт “Сегодня” й інші) системно надає “Радикальній партії” інформаційну підтримку. Натомість “радикали” коментують важливі для Ахметова економічні питання, а також пропонують законодавчі зміни, які є потенційно вигідними олігарху.
285,1 тис. грн минулого року партія зі свого рахунку переказала на заробітну плату мешканцям Дніпропетровської області (чотирьом особам із м. Дніпра, двом – із м. Нікополя, одній людині з м. Синельникового).
Офіси міської та обласної організацій “Радикальної партії Олега Ляшка”, а також громадська приймальня нардепа Сергія Рибалки розміщені на просп. Олександра Поля, 101 у м. Дніпрі. Ця адреса відома також як місце розташування офісу корпорації “S.Group”. Принаймні саме там досі зареєстроване ТОВ “Смачна країна”, керівник якого Олег Кривохатько є помічником Сергія Рибалки. А сам нардеп очолює Дніпропетровський обласний осередок “Радикальної партії Ляшка”.

Офіс Дніпровської міської організації із лідером партії на стіні

Осінь 2017-го: вибори до ОТГ на Дніпропетровщині
Наш офіс – це громадська приймальня Сергія Рибалки, – розповіла Юлія Ревенко, керівниця Дніпровської міської організації “Радикальної партії Олега Ляшка”.
Вона твердить, що не знає подробиць про те, звідки цей офіс, чи його орендують, чи він у власності когось із партійців. Контактний телефон обласного осередку, зазначений на сайті партії, не відповідає.
Дивіться документи. Є всі документи. Офіс орендується. Якщо вам потрібна офіційна відповідь, надішліть офіційний запит, – прокоментував Сергій Рибалка.
Згідно з декларацією нардепа, із 27 березня 2017 року він винаймає у Дніпрі офіс площею 27,3 кв.м у ТОВ “ОМАРА”. У цієї самої фірми він орендує офіс у Києві площею 147,5 кв.м, а також автомобіль Mercedes-Benz.
На запитання, чи використовується орендований ним у Дніпрі офіс як приміщення для партійних організацій, Сергій Рибалка відповів:
“Чесно, без поняття. Я не пам’ятаю”.
У ТОВ “ОМАРА” торік винаймала офіс на вул. Кловський узвіз, 7 у Києві й “Радикальна партія”. Зазначена фірма є правонаступницею ТОВ “Наутілус-Інвест 2006” (м. Дніпро), у якого “радикали” 2016 року орендували менший офіс за тією самою адресою.
Партія впродовж двох років переказувала цим фірмам державні кошти за оренду офісу, комунальні послуги та інші видатки з утримання приміщення. Зокрема, 2016-го вона сплатила майже 450 тис. грн, а 2017-го – 1,3 млн грн. Нагадаємо, що “Радикальна партія Олега Ляшка” є серед тих партій, які фінансуються з держбюджету.
Фірми, які надають в оренду офіси “Радикальній партії Ляшка” в Києві, пов’язані з родиною народного депутата з Дніпра, “радикала” Сергія Рибалки.
ТОВ “Наутілус-Інвест 2006”, за даними досудового розслідування Генпрокуратури, входить до групи компаній “S.Group”, власником якої є сім’я Сергія Рибалки.
Силовики проводять зараз обшуки в будівлі Дніпропетровської обласної організації “Радикальної партії Олега Ляшка”, в офісах, в усіх філіях та на виробництвах групи компаній «S.Group», яка належить моїй родині в Києві та Дніпрі. Також проводять обшуки у десятків моїх помічників, – писав нардеп у Facebookу квітні минулого року.

Обидві зазначені фірми зареєстровані за кордоном, на іноземців. Тому, чи має до них безпосередній стосунок сам Сергій Рибалка, достеменно не відомо.
Раніше Олег Ляшко називав його спонсором партії.