У Дніпропетровську вшанували пам’ять жертв Голокосту

27.01.2015 14:11   -
Автор:

Церемонія вшанування пам’яті жертв Голокосту відбулась у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», що знаходиться в Єврейському центрі «Менора». Участь у заході взяли Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, представники делегацій Європейського союзу та ООН, керівництво облдержадміністрації.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Регіональний представник агентства ООН в Україні у справах біженців Олдріх Андрісек наголосив, що ми самі творимо історію.
«Я народився через 15 років після війни. Ми не повинні допустити, щоб це повторилося. Спасибі всім, хто поклав життя за мир», – зазначив він.
Посол, Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський підкреслив, що День пам’яті жертв Голокосту відзначається для того, щоб ми не забували як була побудована ідеологія смерті.
«Сьогодні в цьому залі присутні представники різних конфесій, країн, і вони проявляють солідарність до України, вони з нами і підтримують нас – хто стоїть на боці свободи і бажає просто жити», – зазначив радник губернатора Борис Трейгерман.
Присутні запалили свічки в пам’ять жертв Голокосту. Після церемонії делегати відвідали виставку «Нацистський німецький табір смерті – концентраційний табір «Аушвіц», що саме відкрилася в музеї Музеї.
Довідка:
У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документу у 2012 році.
У 1933 році до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер, який затвердив у країні націонал-соціалістичний режим. Цей режим ґрунтувався на нацистській расовій доктрині, згідно з якою німці – «арійці» належали до вищої раси, а євреї вважалися недолюдами.
У 1939 році німецька армія окупувала Польщу, розв’язавши тим самим Другу світову війну. Череда легких перемог на початку війни дала Гітлеру можливість втілити свої задуми в життя. Метою Гітлера було повне знищення всіх євреїв у всьому світі. Для виконання цього плану євреї були зігнані в гетто, були організовані трудові, концентраційні табори і табори знищення. За роки війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву – Голокост (англ. Holocaust – «всеспалення»).