Муніципальна няня та пакунок малюка: Уряд придумав, як підняти народжуваність

30.05.2018 15:00   -
Автор:

В Україні з 1 вересня 2018 року кожна сім’я при народженні дитини отримає спеціальний пакунок малюка. А з 2019 року батьки зможуть за державні кошти найняти няню.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на урядовий портал.
Пакунок малюка, який планують видавати у пологових будинках, міститиме усе те, що необхідне дитині на перших порах. Орієнтовна вартість пакета для новонародженого 5 тисяч гривень. До його складу ввійдуть: дитячі серветки, пелюшки гігієнічні, присипка, масло, крем, силіконова соска, пустушка, фітозбори для ванночок, пляшка дитяча, підгузки, ковдра, навчальні матеріали і термометр.
З 1 січня 2019 року запроваджується проект «Муніципальна няня», який дозволить батькам зменшити витрати на послуги няні для дитини. Держава відшкодовуватиме батькам послуги няні, що доглядає за дитиною до 3-х років, через надання податкової знижки. Розмір відшкодування – один прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років (станом на 1.01.2018 це 1492 грн.) – за кожний місяць роботи няні. Батьки заключають офіційний договір з нянею, а держава повертатиме батькам гроші за її послуги.
З 1 січня 2019 року кожна майбутня родина отримає можливість пройти безоплатне медичне обстеження, щоб убезпечити народження дітей з вродженими вадами. За даними Держстату, щороку в Україні 10% дітей народжуються з вадами, що призводять до інвалідизації та смерті. Медичне обстеження майбутніх батьків допоможе зменшити цей сумний показник. Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, матимуть право пройти безоплатне медичне обстеження на TORCH-інфекцію (вірус герпесу, вірус краснухи, токсоплазми, цитомегаловірус, парвовірус, ентеровірус, віруси гепатитів В, С, ВІЛ).