Мобінг, дистанційні працівники і сезонний трудовий договір – проект нового Трудового кодексу.

07.01.2020 08:49   -
Автор:

28 грудня 2019 року у Верховну Раду Кабінетом міністрів було подано проект нового Трудового кодексу за реєстраційним номером 2708.
Попри побоювання, нормальна тривалість робочого часу в новому Трудовому кодексі складає 40 годин протягом тижня, а 8 березня залишається святковим днем, як і 1 та 9 травня, а також і 25 грудня.
Проект передбачає ряд нововведень у сфері трудових відносин. Зокрема, в проекті з’являється нове поняття – мобінг (різні форми психологічного тиску на працівників). Такі дії роботодавця прямо забороняються.
Скасовується і така форма трудового договору як «контракт» – новий кодекс наводить детальну класифікацію саме “трудових договорів”:
1) безстроковий; 2) строковий; 3) короткостроковий (до 2 місяців); 4) сезонний (до 8 місяців); 5) з нефіксованим робочим часом; 6) учнівський трудовий договір (передбачає поєднання виконання працівником посадових, робочих обов’язків з навчанням на робочому місці); 7) трудовий договір з домашнім працівником.
Проектом передбачено можливість дистанційної (надомної) роботи, при цьому дистанційний (надомний) працівник – це особа, з якою укладено трудовий договір про дистанційну роботу.
А от паперові трудові книжки теж пропонують скасувати, а облік трудової діяльності працівників має здійснюватись в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхуванням.
Також передбачається можливість призупинення трудового договору, зокрема у випадках призову (зарахування) на військову службу – на цей час роботодавець може звільнятися від виконання умов договору із одночасним збереженням робочого місця за працівником.
Із неприємного:
В самому проекті кодексу відсутні гарантії певним пільговим категоріям (особи з інвалідністю, учасник бойових дій, ветеран війни та члени його сім’ї, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, та члени її сім’ї), наприклад, при звільненні, як це має місце в діючому Кодексі. Ця можливість залишена на розгляд самих працівників пільгових категорій при укладанні ними трудового договору, в якому ці права, зазначені в інших законах, мають буди обумовлені.
Також пропонується посилити відповідальність за порушення трудової дисципліни – трудовий договір може бути розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з порушенням працівником умов трудового договору понад два рази протягом 180 календарних днів (раніше цей термін дорівнював 1 року).
Крім того, трудовий договір може бути розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 10 робочих днів підряд.
Міжнародна конфедерація профспілок уже звернула увагу на головні недоліки проекту закону України про працю – позбавить працівників профспілкового захисту, дозволить у будь-який момент звільнити робітника та призведе до наднормової праці
(https://www.ituc-csi.org/ukraine-draft-law?fbclid=IwAR39sA7lNCt__GSXA7cZT0eyfY9YgYs5cpExkA2nNNp61oaB3gthgofOqrY&lang=en#.Xgn2aQ7TekQ.facebook.)
Втім, проект має ще бути прийнятим Верховною Радою, тож, час покаже.
Із текстом проекту Трудового кодексу можна ознайомитись на сайті Верховної ради.
Автор – Дмитро Снітько.