Медична реформа – це спроба дерибану 100 млрд бюджетних коштів, – нардеп

19.10.2017 13:30   -
Автор:

Нардеп з Дніпропетровщини Олександр Дубінін на свій сторінці у Фейсбук розповів про медичну реформу, якій дали старт сьогодні у Верховній Раді.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Прийняття так званої медичної реформи це ніщо інакше як спроба дерибану близько 100 млрд бюджетних коштів у ручному режимі. Щоб зрозуміти суть, варто знати одне: зараз гроші через медичну субвенцію потрапляють до обласних бюджетів та розподіляються. А за новою схемою так званої «реформи» це буде робити «Національна служба здоров’я України», однак законопроектом навіть не визначений конституційний статус цього органу і спосіб його формування. І тут дуже важливо, хто саме очолить цей «розподіл». Виникає логічне питання, а навіщо нам Міністерство охорони здоров’я тоді?.. Таким чином, особисто я бачу чисту корупційну схему з метою узурпувати процес розподілу цих коштів.
Я неодноразово наголошував на необхідності запровадження страхової медицини, як єдиного правильного виходу з ситуації, що склалася у медичній сфері. Але, нажаль, питання страхової медицини навіть не розглядається Урядом, хоча є зареєстровані законопроекти на цю тему.
Також важливим є те, що з прийняттям «медичної реформи» витрати на медицину фінансуватимуться не з розрахунку ліжкомісць в лікарні, а за фактом за надані послуги. Тож не виключається ризик формування переліку наданих послуг людям, які взагалі не були в лікарні з метою збільшення фінансування. Тобто нікуди ми від корупції не діваємось, нажаль.
І взагалі неприпустимою є ситуація з відхиленням правки Укропу щодо державних гарантій медичного обслуговування для чорнобильців, інвалідів, пенсіонерів. За які кошти вони будуть лікуватись? А взагалі ця «реформа» ставить під великий сумнів норму Конституції про безоплатність медичного обслуговування.
Як на мене, найкращим варіантом було б запровадження страхової медицини за прикладом Європейських країн, або просто роздати ці 100 млрд. людям у вигляді медичних ваучерів.
Реформування медицини це дуже важлива і складна річ. Зрештою, можна було б запровадити цю реформу як пілотний проект в деяких областях. Наприклад, Київська, Дніпропетровська та Львівська. Відпрацювали би всі помилки і потім запроваджували би по всій Україні. Все ж таки мова йде про здоров’я нації, майбутнє України», – написав він.
Нагадаємо, сьогодні, 19 жовтня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів.