Криворізька міськрада виконує антикорупційне законодавство на 59%

27.10.2017 14:45   -
Автор:

Члени коаліції «Прозорі Ради» провели комплексний моніторинг роботи Криворізької міської ради і виявили, що у цьому органі є проблеми у дотримання ґендерного та антикорупційного законодавства. За результатами аналізу, рівень відповідності чинному законодавству України складає лише 59% з 17 проаналізованих антикорупційних норм та 39% з 6 проаналізованих ґендерних норм.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ГО “Інститут реформ та інновацій”.
Так, наприклад, у регламенті ради не прописано порядок доступу громадян на засідання виконавчого комітету, не прописаний механізм подання місцевої ініціативи членами територіальної громади, зокрема не визначено кількість необхідних підписів, яка має відповідати стандартам доступності (виходячи з кількості мешканців громади, а саме з розрахунку від 500 тисяч до 1 мільйона мешканців – 100 підписів).
Важливо підкреслити, що у регламенті міської ради відсутній порядок звітування міського голови та порядок звітування депутатів перед членами територіальної громади.
Читайте также: У Дніпропетровської облради виявили труднощі із законодавством
Що стосується ґендерних питань, то у регламенті не визначено уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, як це передбачено у ст. 12 Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків”. Не дотримано принципів врахування ґендерної рівності при розподілі посад керівників структурних підрозділів виконавчого комітету ради, голів постійних депутатських комісій ради та членів виконавчого комітету ради.
У той же час під час аналізу було виявлено, що Криворізька міська рада долучилась до запровадження кращих практик підвищення рівня прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування. Так, було затверджено порядок публікації інформації про видаткову частину бюджету за сферами, установами та організаціями, запроваджено практику здійснення прямої відео-трансляції пленарних засідань ради в мережі Інтернет, запроваджено практику оприлюднення відео-архіву трансляцій пленарних засідань ради на офіційному веб-сайті міської ради та інші.