КривбасПрайд спрямований на захист прав ЛГБТ Дніпропетровщини, – організатори

27.06.2018 10:00   -
Автор:

КривбасПрайд – це подія, що має на меті підвищення видимості ЛГБТ спільноти та сприяння захисту прав спільноти у Дніпропетровському регіоні. Цей рух у Кривому Розі жодним чином не пов’язаний з будь-якими політичними силами. Про це организатор прайду Лія Соколова розповіла в ексклюзивному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
Нагадаємо, заходи прайду проходитимуть з 19 по 22 липня. Перші три дні передбачають відкриті просвітницькі заходи, як то зустріч з батьками ЛГБТ, дискусії щодо прав жінок та транслюдей, профілактики ВІЛ та сучасних методів адвокації. Також пропонується інтерактивний майданчик для знайомств та обміном активістським досвідом.
Фіналом прайд-тижня стане марш за рівність прав і свобод для ЛГБТ та інших дискримінованих спільнот. Наразі програма відкритих заходів ще формується.
Читайте також: ЛГБТ Дніпропетровщини зберуться на КривбасПрайд
«Усі люди стикаються з нерівністю та соціальними проблемами, проте для ЛГБТ+ спільноти є ряд інших проблем – як на законодавчому рівні, так і на побутовому. Якщо говорити про перший, то це неможливість зареєструвати партнерство, а отже – неможливість відвідувати партнера або партнерку в лікарні, розпоряджатися їхнім тілом після йогоїї смерті, неможливо відмовитись свідчити проти них в суді, неможливість спільної опіки над дитиною. Це ряд питань із веденням спільного господарства та правом на спадщину», – сказала організатор.
На побутовому рівні вона відмітила такі проблеми як булінг у навчальних закладах, цькування на робочому місці, проблеми при працевлаштуванні тощо.
«Останнім часом ми бачимо тенденцію до залякування людей (це стосується не лише ЛГБТ+ спільноти, а й наприклад, ромів). Лише у цьому році праворадикальними угрупованнями було зірвано ряд заходів, було скоєно напад на учасниць акції, присвяченої 8 березня в Ужгороді (активістка отримала ушкодження очей), а перед початком КиївПрайду було оголошено «сафарі» на учасників та учасниць форуму. Тому цьогорічний КривбасПрайд пройде під гаслом «Відмовляюсь боятися» – додала Лія Соколова.
Маршрут прайду узгоджений, наразі ведеться робота з поліцією щодо убезпечення маршу.
«Ми хочемо нагадати, що право на мирні зібрання гарантується статтею 39 Конституції України («Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування»), також захищається статтею 11 Європейської Конвенції про захист прав людини, а перешкоджання реалізації цього права є кримінальним злочином (стаття 340 Кримінального Кодексу України – «Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене службовою особою або із застосуванням фізичного насильства, карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк»). Зараз в соціальних мережах ми спостерігаємо спекуляції щодо проведення маршу. Ми наголошуємо, що КривбасПрайд організовується ініціативною групою активістів та активісток і жодним чином не пов’язаний з будь-якими політичними силами» – відзначила організатор.