Кожен дніпрянин використовує понад 500 поліетиленових пакетів на рік, – активістка

24.05.2018 17:15   -
Автор:

В Україні на одну особу щорічно припадає понад 500 поліетиленових пакетів, в той час, коли середньостатистичний німець протягом минулого року використав їх лише 45. Загалом українці використовують щорічно 5 мільярдів пакетів, розповіла активістка ГО «Ти потрібен Україні» Марія Токар в спеціальному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
«Одна четверта частина землян живе в умовах повної або часткової заборони на поліетиленові пакети. Вже понад 40 країн світу обмежили або заборонили поліетиленові пакети. Згідно з досвіду багатьох країн, достатньо припинити безкоштовне розповсюдження пакетів та ввести штраф або хоча б податок на пакети, для того щоб знизити їх використання на 70-90%», – каже активістка.
За її словами, поліетиленові пакети ключових українських мереж занадто тонкі, швидко рвуться і їх неможливо використовувати багаторазово. Такий вид пакетів у Європі вважається найбільш шкідливим, оскільки його важче переробити.
Читайте також: От запрета полиэтиленовых пакетов в Днепре не будет полного эффекта, – эколог
Марія каже, що біорозкладні пакети також не є рішенням проблеми – насправді вони розпадаються на мікропластик. Мікрочастинки пластику знайшли навіть у бутильованій воді. Ці частинки потрапляють у великі й маленькі водойми – від океану і до струмків. А з них – до водопроводів.
«Існує багато альтернатив поліетиленовим пакетам – багаторазові тканинні сумки, плетені корзини. Вони не тільки скоротять використання пакетів, а й чудово доповнять ваш гардероб. Паперові пакети також є альтернативою, але тільки якщо зроблені з переробленого паперу, бо заради звичайного вирубують дерева», – додала вона.
Зараз в Україні активно обговорюють заборону пакетів. Активістка нагадала, що спроба заборонити пакети вже була в 2012 році, але далі слів нічого не пішло. Цього року до вирішення цієї проблеми активно долучилася громадськість і це має дати кращий результат.