Як заробляють на виборах у Дніпропетровську

15.10.2014 12:25   -
Автор:

В Україні триває передвиборча кампанія. Для багатьох – це не лише муки вибору та втома від політичної реклами різних видів, а й можливість підзаробити. Як скористатися нею та скільки можна отримати за місяць агітації, дізнавався кореспондент «Зорі».
Промоутери заробляють до 3 тис. грн. за місяць
Найлегший спосіб заробітку – промоутер. Христина– студентка і одна із агітаторів. Дівчина вирішила підзаробити, бо є вільний час. І не тільки:
– Для мене більш важлива ідея партії, віра у майбутнє країни. Я підтримую зміни політичного ладу, і хочу внести свою лепту, — розповідає вона.
Але потрапити до лав промоутерів було не так просто. Ніяких оголошень у газеті чи об`яв на вулиці. Через знайомих студентці-заочниці вдалося отримати роботу з щотижневої оплатою по 15 грн/год.
– Працюємо повний робочий день. По сім годин щодня. Дехто працює по 4-5 годин. Обов’язок – роздавати газети в місцях великого скупчення людей. Інколи розносимо по домах та квартирах та віддаємо особисто до рук, адже разом із газетами йде запрошення на зустріч з кандидатом. Виборці трапляються різні: є ті, кого цікавить зміна політичного устрою, а деякі навіть й погрожують міліцію викликати, аби їм не докучали. Хоча за законодавством нічого протизаконного ми не робимо.
За два тижні Христина заробила майже півтори тисячі (1 470 грн.). Зароблені гроші витратить на одяг та уроки з більярду.
Десятники: гроші за друзів
Початкове завдання десятників – залучити до кампанії якомога більше людей. І звісно, лише добрих знайомих і товаришів. Зазвичай достатньо 10 приведених друзів аби стати десятником. Така система нагадує бонусну програму «Приведи друга», в якій кожен залучений товариш підіймає рівень того, хто його привів.
– Десятник повинен вирішувати всі питання, які виникатимуть під час роботи в його команді, — розповідає Владислав. – Він повинен бути лідером та нести відповідальність за кожного. Контроль за виконаною роботою приведених промоутерів обов’язковий. Також справа десятника – розподіл місць праці поміж учасниками команди: один розповсюджує на вулиці, другий – біля ринку, а третій – по домах та квартирах. Десятник повинен мати постійний зв`язок з промоутерами, повідомляти про зміни маршруту чи про закінчення агітаційної «макулатури». І звісно ж, він роздає газети разом із промоутерами.
Оцюнюється така бонусна співпраця у 20-25 грн/год (сума залежить від партії чи кандидата, на якого працює десятник). На відміну від промоутера, який може працювати півдня, десятник залучається тільки на повний день.
Праця в наметах важка, але добре оплачувана
Передвиборча агітація – не лише роздача газет. Сергій Гапонюк розповідає про працю у наметах:
– Цілий день сидиш у наметі або біля нього та роздаєш перехожим агітаційні газети. Відповідаєш на питання, такі як «А хто це за кандидат/партія?», «А звідки він/вони?», «А чим раніше займалися?» «Що планують робити?» і т.д. Більш зацікавлених людей можна віднести до лав прихильників, записати їх контактні дані, питання, які вони не можуть вирішити.
-Не обійшлося й без надзвичайних ситуацій, – пригадує парубок. – Одного разу завадили ставити намет. Налетіло двоє молодиків спортивної статури. Вони намагалися зламати каркас, який тільки-но встановили. Ми відразу зателефонували до міліції й офісу депутата. Молодиків як вітром знесло.
Окрім розповсюдження газет та інформування зацікавленої верстви населення, обов’язковою умовою є самостійне встановлення та збір робочого намету. А це праця не для дівчат чи людей похилого віку. Залучають до такої роботи по дві людини у намет віком від 25 до 50 років. І знову ж таки, отримати посаду можна тільки через знайомих.
Оцінюється така агітація в 150-200 грн за 5-6 годин. І хоча наметова агітація триває лише три тижні до виборів – отримана заробітна плата в середньому дорівнює трьом мінімальним зарплатам (3150-4200 грн.)
Щоб заробити у день виборів, забудьте про сон
У день виборів посада наглядача – одна із найпривабливіших, адже за добу роботи можна отримати 500-600 грн. Стати наглядачем може промоутер, якщо добре зарекомендує себе під час проведення агітації. Та обов`язки, звісно, зміняться.
– Протягом цілого дня потрібно контролювати, аби під час голосування не було ніяких порушень. Зокрема, щоб люди заходили по одному в кабінку, бюлетені не підмінювали, щоб не порушувалася сама процедура отримання бюлетеня справжнім виборцем, – розповідає Ольга Павлова.
Та основна робота почнеться вже після закриття виборчих дільниць. Абсолютний контроль правильного підрахунку голосів, їх запису – найважливіше завдання наглядача. Але цілу добу працювати важко: під ранок очі зліплюються. Тому запас кави та чаю необхідний.
Не спати добу у день виборів прийдеться й членам комісії виборчих дільниць. Перевірка документів, видача бюлетенів голосуючим, контроль потрапляння виборчих документів до спеціальних урн – обов’язки з 8 години ранку до 8 години вечора. А вже після закриття виборчих дільниць починається «пекло»: висидівши увесь день, вночі потрібно уважно підрахувати голоси за певних кандидатів та партії, відокремити зіпсовані бюлетені.
Валентина працює вчителем. І оскільки виборчі дільниці знаходяться у школах, жінка щоразу потрапляє до комісії:
– Завжди є відповідальна особа, яка розподіляє посадові місця. Можна й через певну політичну партію потрапити до рядів членів комісії, але таких вільних посад залишається менше, бо без блату у виборчих дільницях не обходиться. Ще б пак, адже члени комісії в середньому отримують близько 1000 грн.
Також у день виборів потрібні оператори прийому голосів:
– Приблизно за два тижні до виборів у контактні центри звертається певна політична партія, яка бажає отримати дані з підрахунку виборчих голосів,– розповідає Ольга, HR-агент одного із місцевих call-центрів. – Зазвичай, звертаються великі політичні партії, які можуть собі дозволити орендувати офіс та найняти працівників на ніч підрахунку голосів. Нам телефонують із кожної виборчої дільниці опісля підрахунку й повідомляють зашифровані дані. Наприклад, номер 1 – 500 голосів, номер 2 – 200 голосів і т.д. При чому, ніхто не знає який номер відповідає якій політпартії. Кожен телефонний дзвінок триває не більше хвилини. Оператор відразу занотовує до комп’ютерної програми отримані дані і вже не може їх змінити, бо програма автоматично виключається. Жодних помилок не повинно бути!
Працює оператор приблизно з 20 години вечора до 6 години ранку наступного дня. Оплата – 17 грн/год, мінус податок у 17.5%. В цілому, сума заробітку становитиме 140 грн.
На такі посади шукають бажаючих серед своїх співробітників, або через Інтернет-оголошення. Для майбутніх операторів є безкоштовне навчання тривалістю одну-дві години. Після нього – відбір працівників.
Помічник кандидата в депутати – небезпечна, але прибуткова робота
Денис давно знайомий зі своїм керівником, поділяє його ідеї, тому без вагань погодився на посаду помічника:
– Планування та розробка політичної кампанії, зустрічі кандидата з виборцями, підготовка маршруту агітації та, звісно, розпорядження десятникам та їхнім агітаторам про роботу – безпосередні обов’язки помічника депутата. Аби бути певним у набраному персоналі потрібно особисто знайомитися з кожним, – розповідає він. – Саме тому через добрих знайомих шукав добросовісних та чесних. Аби промоутери могли дістатися до потрібного місця й провести агітацію – орендуємо мікроавтобус.
Чи намет заважають встановити, чи «макулатуру» шкодять, чи навіть за руки чіпляються – всі проблеми вирішує він, помічник кандидата:
– Спочатку проводиться зустріч кандидата із агітаторами, де той і про себе розповість, і особисту техніку безпеки повідомить. Знаючи правила, агітатори у разі небезпеки відразу викликають міліцію та телефонують мені. У таких ситуаціях завжди потрібно залишатися спокійним та мати холодний розум, аби всі питання вирішити «полюбовно». Бувало, на кандидата нападали. Але охорона спрацювала на відмінно. Після зустрічались з керівництвом МВС, аби знайти злодіїв.
Свою зарплатню Денис не озвучив, але каже, що вона його цілком задовольняє.
Текст: Наріна Волнянська