Фальсифікати в аптеках Дніпра: Як себе захистити?

21.11.2018 15:15   -
Автор:

Представники Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області зазначили, що контроль якості та підробок в Україні здійснюється, але самі споживачі повинні бути пильними.
Про це сьгодні йшла мова на прес-конференції в інформаційному центрі “Наше Місто”, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
“Купувати ліки потрібно тільки в ліцензованих аптеках, а не в Інтернеті. Окрім випадків, коли це продаж від аптеки і потім це замовлення ви забираєте безпосередньо в аптеці. Потрібно звертати увагу на ціну – вона апріорі не може бути низькою, відрізнятися від представленої в інших аптеках. Якщо ліки не діють так, як повинні, або ви бачите розбіжність кольору, форми чи упаковки – це все привід звернутися до нас і написати заяву. Телефонувати на гарячу лінію – 745-23-86”, – зазначив начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю з наркотиками у Дніпропетровській області Сергій Дубовицький.
Заступник начальника служби, начальник відділу державного контролю у сфері обігу лікарських засобів, медичної продукції та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів Юлія Овчаренко наголосила, що перевірки аптек – це плановий захід, про це власників попереджають заздалегідь. А це означає, що ці засоби можуть ліквідувати ще до приходу інспекторів.
“Донедавна в Україні діяв мораторій на перевірку бізнесу. Тобто він фактично “знерухомив” Держлікслужби країни в питаннях перевірки підприємств на факт виготовлення підроблених медикаментів. Найчастіше підробляються ліки, які більше за інших бувають на слуху (зокрема, широко рекламовані, сезонні) або дорогі серйозні медпрепарати (серед яких рецептурні, антибіотики, ліки для проведення хіміотерапії тощо)”, – сказала вона.
Директор ТОВ “Система аптек “Лінда-Фарм” Ірина Ступакова впевнена, що в Україні ця проблема стоїть гостро, а служба просто фізично не може вплинути на усі обсяги.
“За даними ЄС 50% ліків, які розповсюджують в Інтернеті – фальсифікат. В Українських аптеках фальсифікат – це не 1%, як зазначають, а 20-30%. Не менш важливо й те, що у мережах працюють люди без освіти, і це вже злочин. Такий співробітник не може правильно зберігати і контролювати, призначати лікарські засоби. Наразі, знаю точно, що у мережі “Лінда-Фарм” і мережі аптек Медакадемії працюють люди з відповідною освітою”, – наголосила вона.