Індустріальний парк, що збудують за 2, 7 млрд грн, зареєструвало Мінекономрозвитку

19.11.2018 19:00   -
Автор:

Індустріальний парк INNOVATION FORPOST, згідно з наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) від 7 листопада 2018 р. (№ 1619), включений до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Він став першим у Дніпрі і 35-м в Україні парком, які потрапили до цього переліку.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на прес-службу Дніпровської міськради.
«Особливістю індустріального парку INNOVATION FORPOST є те, що він інтегрований у концепцію більшого просторового комплексу, який можна назвати технополісом, що поєднує виробничі об’єкти, об’єкти громадської, офісної, соціальної та житлової забудови», – йдеться в офіційному повідомленні Мінекономрозвитку.
«Реєстрація в МЕРТ відкриває офіційну можливість використання широкого спектра інструментів та механізмів фінансової державної підтримки. Насамперед, це отримання коштів Державного фонду регіонального розвитку на фінансування проектів створення інфраструктури індустріального парку», – зазначив директор комунального підприємства «Агентство розвитку Дніпра» Володимир Панченко.
Крім того, реєстрація індустріального парку в МЕРТ дає можливість його резидентам отримати звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні обладнання та комплектуючих до нього, матеріалів, що не виробляються в Україні і ввозяться з метою облаштування парку; ввезення без сплати ввізного мита устаткування, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, енергоощадного обладнання і матеріалів тощо.
На місцевому рівні підтримка передбачає: встановлення мінімальної орендної ставки за оренду земель (від 0,1% до 3% від їхньої нормативної грошової оцінки), сприяння в оформленні всіх дозвільних та інших документів, необхідних для реалізації проектів.
Загалом для громади індустріальний парк – це нові робочі місця, активізація попиту на місцеві роботи і послуги, зокрема, у сфері малого й середнього бізнесу тощо.
Зі свого боку керівник проекту Індустріальний парк INNOVATION FORPOST Олена Іваницька розповіла: від ідеї створення до включення до реєстру минуло 23 місяці. Серед здобутків команди проекту за цей період – 11 рішень сесій Дніпровської міської ради, 38 відведених земельних ділянок, детальний план території, 6 меморандумів з майбутніми резидентами, а також презентації на 4 економічних форумах.
Довідка. В індустріальний парк INNOVATION FORPOST (площа земельної ділянки 49,5 га) у Дніпрі протягом найближчих 5 років, за попередніми підрахунками, буде залучено 2,7 млрд грн інвестицій. Також очікується створення 5 тисяч нових робочих місць. З-поміж іншого заплановане будівництво транспортної та інженерної інфраструктури, реконструкція наявних будівель, спорудження виставкового та концертного комплексів, експериментальних виробництв для бізнес-інкубатора, аерокосмічного кластеру, житлового комплексу, офісного центру та дата-центру. Крім бізнес-переваг, парк – це зелена частина міста з великою пішохідною зоною для містян, скейт-парк з роллердромом, дитячий садок, басейн, лікарня, IT-школа.