Дніпропетровські мажоритарні округи є більш вразливими в плані чесності

09.10.2014 11:47   -
Автор:

Столичний експерт, екс-очільник Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко під час “круглого столу” у Дніпропетровській спілці журналістів заявив, що в умовах дуже короткої передвиборчої кампанії саме мажоритарні округи є більш вразливими в плані чесності та некорупційності.
Про це повідомляє видання «ГЛАВНОЕ».
«Ключова відмінність – те, що ця кампанія є дострокова і дуже коротка. І в технологічному, і в організаційному плані це дає свій відбиток і свої особливості. На жаль, не був змінений Закон про вибори народних депутатів. Хоча громадськість активно на цьому наполягала, про це говорив Президент у своїй передвиборчій програмі. Було б дивно чекати серйозних прогресивних реформ, в тому числі і у сфері виборчого законодавства, від цієї Верховної Ради, повноваження якої припиняють через її антиреформізм. Тому з усіх варіантів змін виборчого законодавства вибрали найгірший – не міняти нічого. І сьогодні в умовах дуже короткої кампанії саме мажоритарні округи є більш вразливими в плані чесності, некорупційності», – зазначив Олександр Черненко.
На його думку, основна проблема цих парламентських виборів – підкуп виборців, від продуктового набору і до грошового заохочення. Перші прояви порушень і можливих фальсифікацій, підкупу на мажоритарних округах, за словами експерта, Дніпропетровщина демонструє вже зараз.
«Беззаперечно, сюрпризи чекають нас в ніч підрахунку голосів на мажоритарних округах. Особливо в тих округах, де немає чіткого фаворита. На Дніпропетровщині таких округів багато. Ми прогнозуємо і затягування з підрахунком, і завернення протоколів на уточнення. Не виключаємо і кримінальне втручання у день виборів. Тому тут потрібна жорстка політична воля влади, правоохоронних органів. Маємо великі сподівання, що такого, як було у 2012-му, влада не допустить», – сказав Олександр Черненко.
Ще однією відмінністю кампанії 2014 року від виборчої кампанії-2012, за словами колишнього голови КВУ, є те, що сьогодні немає вирішального впливу на вибори адміністративного ресурсу: «Якщо у 2012-му була спайка влади, адміністрації, прокуратури, міліції, криміналу, і все це працювало на один штаб партії чи кандидата на окрузі, то сьогодні адмінвтручання у хід виборів немає. Хоча є мери міст, директори великих підприємств, які в межах своїх територій намагаються використовувати свої повноваження для агітації, вдаються до залучення своїх людей до роботи в комісіях тощо».