Жовтоводські волонтери змайстрували для військових унікальний подарунок (ФОТО)

17.01.2015 11:30   -
Автор:

В понеділок, 19 січня, на свято Водохреща, в місті козацької слави Жовті Води, планується передача унікального пересувного санітарно-побутового пункту, якому немає аналогів в Україні, повідомляє Штаб національного захисту Дніпропетровської області.
Про це пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Звичайну волонтерську роботу патріоти з міста Жовті Води доповнюють ремонтом важкої техніки, БТРів і танків.
Відвідуючи 9 жовтня позиції 17 окремої танкової бригади, що розташовані прямо посеред поля з кукурудзою, волонтери побачили складні побутові умови, в яких перебувають наші бійці. Тоді ж виникла думка допомогти військовим та надати можливість бійцям на блокпостах та у польових умовах нормально помитися, прийняти гарячий душ та випрати свої речі.
Керівництво 17 ОТБр передало волонтерам дизельний автомобіль УРАЛ. Він був у жахливому виглядіта не міг самостійно пересуватися. Довелося відновлювати. Початковий ремонт було виконано фахівцями та за рахунок Східного-гірничо-збагачувального комбінату. Далі естафету взяла на себе команда підприємства «АтомІнвестБуд» спільно з Координаційним центром оборони та допомоги армії у м. Жовті Води.
Роботи було багато – аналогів бані на колесах, яку хотіли зробити у Жовтих Водах не існувало. Довелося власноруч розробляти проектну документацію, робити креслення та випробування.
Активіст з Жовтих ВодМикола Журило каже, що деяких запчастин неможливо було дістати в Дніпропетровській області – частину купували через Інтернет, за іншими довелося їхати у Харків.
«Два місяці важкої праці, помилок та невдач – і ось на мобільний санітарно-побутовий пункт, побудований на базі Уралу наносять емблему координаційного центру оборони та допомоги армії та ім’я, овіяне ще з славетних часів козацтва та визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького –«Жовта Річка», – каже він.
Пункт має 3 душових місця, вбудовану пральну машину, систему автономного водозабеспечення на700 літрів, вбудований електрогенератор на 5,5 Квгод, системи подачі води у помпу та зовнішньогозабору води та зовнішнє освітлення. Мобільний санітарно-побутовий пункт має високу прохідністьзавдяки щасі Уралу, одночасно може працювати на дровах або на електриці.

Завдяки такому унікальному пункту за добу можуть помитися до 100 чоловік та є можливість випрати до 150 кг білизни.Окрім санітарно-побутового пункту жовтоводскі волонтери також передають військовим 3 автомобіля – відремонтований підприємцем Кетовим УАЗік та 2 Hyundai Galloper від громади м. Жовті Води.


Керівник дніпропетровського ” Центру допомоги військовим та пораненим”Одарка Біла вважає, що з таких патріотів варто брати приклад: «Жовтоводська громада волонтерів – це мабуть одна з найвідданіших, і не тільки в області, але й в Україні. Втративши друзів, вони продовжуюють свою діяльність і допомагають українським військовим та добровольцям. Вони займаються ремонтом військової техніки, реконструкцією житла для солдат – це варто уваги з боку громадськості. І якщо й брати з когось приклад патріотизму, то, я впевнена, що саме з них».

Передача техніки відбудеться у Жовтих Водах 19 січня о 13:00 біля парку Слави героям визвольної війни 1648-1657рр,на стоянці по вул. Гагаріна, навпроти нового корпусу Інституту «Стратегія».