У міськраді визнають, що програма з підтримки волонтерства «сира»

08.01.2015 11:57   -
Автор:

Програма підтримки волонтерства у Дніпропетровську, ухвалена міськрадою, розрахована на 4 роки. Загальний бюджет складає понад 4 мільйони гривень. Волонтери обурені сумами коштів, запланованих на окремі заходи: близько 80 тисяч гривень бюджетних коштів щороку має йти на друк матеріалів про волонтерів у періодичних виданнях, 100 тисяч гривень – на соціологічні дослідження, майже 200 тисяч гривень – на друк буклетів, 300 тисяч – на круглі столи тощо.
Міські посадовці з критикою волонтерів не згодні, влада всі звинувачення відкидає і заявляє, що скласти програму по-іншому поки не дозволяє законодавство, пише «Радіо Свобода».
В управлінні внутрішньої політики міської ради, яке розробляло програму, кажуть: скласти її по-іншому не дозволяло українське законодавство, з місцевого бюджету не можна виділяти кошти на матеріальне забезпечення армії. Начальник управління Михайло Глікман у коментарі Радіо Свобода зазначив: до ухваленого документу заклали приблизні цифри й заходи, тепер його доопрацьовують.
«У програмі закладена сума одна, а скільки дадуть реально й на що, ми не знаємо. Але ми можемо зі статті на статтю перекидати. Але освоювати буду не я і не хтось з цієї будівлі, не чиновники. Освоювати будуть волонтери. Вони будуть вирішувати, скільки й куди. Але, окрім цих статей, ми не можемо включити туди нічого іншого, ні лікування поранених, нічого. Це лише підтримка, я б сказав, популяризація», – зазначив посадовець.
Читайте також: Днепропетровские волонтеры придумали, как спасти жизнь бойцов на передовой
Те, що програма з підтримки волонтерства «сира», визнають у депутатському корпусі, який за неї голосував. Депутат Олена Смєльчанська зазначає: міська рада Дніпропетровська збирається ініціювати перед парламентом зміни до бюджетного кодексу, аби підтримувати волонтерів не тільки інформаційно, а й фінансово.
«Було дуже мало часу, аби на грудневій сесії ухвалити як програму, аби вже на січневій сесії планувати кошти, тому програма була ухвалена в такому вигляді. Вона, безперечно, дуже сира, порожня… Швидше за все, будемо від депутатського корпусу й громадськості ініціювати звернення до депутатів Верховної Ради, просити внести зміни в законодавство. Зараз, якщо навіть місто дуже хоче допомогти волонтерам фінансово, воно не може цього зробити, за законодавством. Ні на потреби армії, ні на потреби волонтерів. Можна лише виділяти бюджетні гроші на таке – навчання, круглі столи тощо. Власне, під можливості законодавства й писалась ця програма», – сказала Радіо Свобода Олена Смєльчанська.
Тим часом вже 12 січня міські посадовці й волонтери збираються на зустріч для узгодження спірних питань.
Читайте також: Дніпропетровщина тримає оборону, активно допомагає фронту