На Дніпропетровщині сім’ї переселенців навчатимуть розвивати власну справу

22.01.2016 09:00   -
Автор:

Дніпропетровська область планує залучити міжнародну фінансову та експертну допомогу Європейського Союзу та інших міжнародних фінансових інституцій для реалізації спільних польсько-українських проектів щодо допомоги внутрішньо переміщеним особам/переселенцям та демобілізованим, забезпечення тендерної рівності, утворення нових робочих місць, розвитку прямих бізнес-контактів між підприємцями України та Республіки Польща.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу облради.
Відповідний меморандум про співпрацю 21 січня підписали Дніпропетровська обласна рада, Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, Дніпропетровський Регіональний благодійний фонд «Українсько-Польський Центр сприяння розвитку менеджменту, підприємництва та інвестицій», Фонд Краківського Економічного Університету та Польсько-Українська фундація Європейської інтеграції (м. Варшава, Польща).
Перший пілотний проект «Міст підприємництва» стосуватиметься допомоги родинам переселенців у створенні власного бізнесу. Орієнтовно його учасниками стануть 15 сімейних пар із Донецької та Луганської областей. За рахунок грантових коштів передбачається їх навчання/перепідготовка і надання стартових можливостей (компетентності, навички, технології, інформаційне і правове забезпечення) для початку власного сімейного бізнесу. Навчання проходитиме на базі Дніпропетровського університету ім. А. Нобеля.
Читайте також: Дніпропетровців запрошують до антикорупційного громадського руху
Цей проект охоплює відразу два напрямки – допомога сім’ям переселенців і розвиток малого та середнього бізнесу в Дніпропетровській області.
Грантові кошти можна буде вкласти у оновлення навчальної бази, обладнання та підвищення кваліфікації викладачів. Це, у свою чергу, допоможе родинам із зони АТО, демобілізованим та людям, що знаходяться у центрах зайнятості отримати дійсно необхідну освіту та стати спеціалістами, яких потребують наші підприємства.
Читайте також: Глава Днепропетровского облсовета немного не дотянул до миллионера
Вже у вересні 2016 року в Дніпропетровському університеті імені Альфреда Нобеля буде відкрито нову спеціальність, орієнтовану на підготовку фахівців з управління європейськими проектами. Також активній реалізації таких проектів сприятиме створений в університеті науково-дослідний центр трансформації суспільства та моніторингу поширення європейських цінностей.
Читайте також: Мэрия Днепропетровска намерена пересчитать городские богатства
Також у рамках співпраці між дніпропетровською та польською стороною планується реалізація численних грантових проектів, і польські експерти висловили готовність організувати підготовку й подання конкурсних заявок і проектної документації до відповідних європейських та світових інституцій, брати активну участь у реалізації проектів та звітності щодо них. За словами експерта з європейських проектів Фонду Краківського Університету Економіки Станіслава Алвасяка, одразу після етапу ідентифікації пріоритетних потреб української сторони та аналізу можливостей грантової допомоги з боку найпотужніших світових та європейських фундацій є змога швидко перейти до реалізації одразу не менш як 10 проектів, спрямованих на допомогу різним верствам населення регіону. Вони стосуватимуться захисту прав людини, допомоги вимушеним переселенцям, зменшення безробіття, впровадження сучасних освітніх технологій, інноваційних інформаційних технологій та європейських стандартів у роботу місцевого самоврядування, розвиток соціальних програм тощо.