Кожен має побудувати Європу у своїй голові, – Євген Удод

30.10.2014 12:16   -
Автор:

Запорукою успішного розвитку територій є запровадження європейських принципів управління, залучення технічної і фінансової підтримки, громадянське суспільство та децентралізація влади. На цьому наголосив голова Дніпропетровської облради Євген Удод 30 жовтня у Львові на міжнародній конференції «Сталий розвиток малих міст України в контексті нової європейської перспективи».
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Захід проводить Фонд Ганса Зайделя спільно з Нацагентством України з питань державної служби для обговорення актуальних питань у сфері місцевого самоврядування в контексті децентралізації влади та європейської перспективи. Участь у ньому взяли представники місцевої влади з більшості українських областей, дипломати та національні і баварські експерти з розвитку місцевого самоврядування.
«Ми розвиваємо територіальні громади, залучаючи сучасні світові практики, міжнародних експертів та напрацьовуємо власний досвід. Синтезом цієї великої роботи стала Стратегія розвитку області до 2020 року, яка повністю відповідає Державній стратегії регіонального розвитку до 2020 року. Вона спирається, зокрема, на досвід, отриманий у співпраці з Фондом Ганса Зайделя при розробці планів сталого розвитку малих міст регіону. Всі вони інтегровані у загальну Стратегію, у якій робимо ставку на таких напрямках: зниження економічного дисбалансу, розвиток сільських територій, екологічна та енергетична безпека та розвиток людського капіталу», – зазначив Євген Удод.
Він також наголосив, що європейський вибір України – це не просто формальний документ, а прийняття суспільством і державою європейських цінностей і принципів:«Якщо громада не навчиться ставитись до життя по-європейськи, то будь-які технології та фінансова допомога буде не дієвою. Кожен має побудувати Європу у своїй голові і тоді всі разом ми побудуємо Європу в Україні».
Щоб допомогти працівникам органів місцевого самоврядування стати ефективними спеціалістами з розвитку своїх територій, облрада запровадила ряд навчальних програм. Наступного року стартує вже третій курс у цьому напрямку, розроблений у співпраці з експертами Фонду Ганса Зайделя.