Євген Удод: «У 2014 році Дніпропетровщина зміцнила свій міжнародний статус»

29.12.2014 12:50   -
Автор:

«В цьому році найважливішим було втриматися: зберегти міжнародний імідж області та зв’язки з іноземними партнерами. Бо сьогодні регіону як повітря потрібні інвестиції та нові ринки збуту для наших підприємств. Не дивлячись на всі складнощі ми перевиконали своє завдання. Міжнародні зв’язки Дніпропетровщини поглибились, а кількість спільних проектів та програм збільшилась. Це доводить, що авторитет регіону сильніше будь-яких негараздів. З нами рахуються, нам довіряють та хочуть співпрацювати», – про це голова облради Євген Удод заявив, підводячи підсумки 2014 року, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
В 2014 у Дніпропетровську відкрились візові центри Болгарії, Угорщини і Почесне консульство Чехії. Такою кількістю нових диппредставництв за рік не може похвалитись жоден регіон країни.
Підписано 10 меморандумів між Дніпропетровською облрадою та різними країнами, регіонами, міжнародними організаціями, фондами та компаніями. Завдяки угоді з Міністерством фінансів землі Гессен (Німеччина) область стала частиною великої міжнародної мережі з навчання та запровадження проектів з енергоефективності і зменшення викидів СО2.
Разом з проектами USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», «Угода Мерів» та Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ (GmbH) «Енергоефективність у громадах» облрада втілила у життя чимало проектів, які наблизили регіон до енергетичної безпеки: розроблені плани стійкого енергетичного розвитку найбільших промислових міст, запущено систему енергоменеджменту, проводиться енергомоніторинг у обласних медзакладах (очікувана економія енергоносіїв – до 20 млн. грн. на рік), пройшов енергофорум «На шляху до енергетичної безпеки».
Протягом двох фаз проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в області реалізовано 124 проекти на суму близько 22,4 млн грн. Завдяки цьому поліпшилися умови життя більше 110 тисяч людей. А проект ПРООН «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» забезпечує перехід шкіл зі старого освітлення на нове енергоефективне, а також уроки для дітей з енергозбереження.
У рамках співпраці облради з швейцарсько-українським проектом DESPRO 5 сільських рад отримали кошти на будівництво чи реконструкцію системи водопостачання. А ще одна – технічну підтримку на розробку стратегії розвитку сільської громади.
Результат домовленостей з Послом Японії в Україні – у 2015 році на кількох об’єктах регіону будуть втілені сучасні японські енергоефективні технології.
Обласна рада допомагає дніпропетровським виробникам адаптувати товари до вимог європейських ринків та виходити на них. Це та додаткове залучення інвестицій з Європи стало результатом підписання меморандум про співпрацю обласної ради з Генеральним Консульством Республіки Польща у Харкові, Дніпропетровською торгівельно-промисловою палатою та польською компанією «TLC Polska Sp.z.o.o.». Також польські експерти діляться з управлінцями Дніпропетровщини досвідом у питаннях децентралізації. Викладачі гуманітарної академії ім.Олександра Гейштора (Польща) та Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара провели практичний курс для працівників місцевого самоврядування регіону, як діяти в умовах зростання повноважень та відповідальності. Воєводство Нижня Сілезія буде ділитися досвідом залучення інвестицій, з розвитку малого та середнього бізнесу, у створенні технічних та індустріальних парків. Є домовленості про співпрацю у гуманітарній сфері – археологічні експедиції за участі дніпропетровських та польських науковців, а також обмін досвідом та виставковими експозиціями між Дніпропетровським художнім музеєм та Національним музеєм міста Вроцлав.
Справжній «прорив» відбувся у відносинах з Автономною республікою Аджарія. Так за ініціативою Євгена Удода у співпраці з аджарськими спеціалістами в Дніпропетровську був створений бізнес-інкубатор Innovation BOX. Для більшої зручності контактів між підприємцями, інвесторами, експертами, громадськими діячами було вдосконалене сполучення між нашими регіонами – почав діяти авіарейс Дніпропетровськ-Батумі.
Європейські колеги на практиці продемонстрували дружнє ставлення до Дніпропетровщини у непростий для України час. Польські партнери взяли на реабілітацію поранених солдатів (45 чоловік), і на оздоровлення дітей, які переїхали до Дніпропетровська з Луганської та Донецької областей. А Німецький уряд і фонд GIZ надали модульні містечка для переселенців, де є можливість поселити близько 2 тисяч осіб.