Ярема відмовився від допомоги Гаагського трибуналу в «справах Майдану», – нардеп

09.12.2014 15:13   -
Автор:

Народний депутат України віталій Купрій заявив, що Генпрокуратура відмовилась від перевірок прокурорів Міжнародного кримінального суду (Гаагський трибунал) у «справах Майдану».
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Про такі дії ГПУ стало відомо під час роботи нардепу у комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
«В рамках підготовки до завтрашнього засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності мені в руки потрапив цікавий документ.
Ще 25 лютого цього року Верховною Радою України була направлена заява до Міжнародного кримінального суду (Гаагський трибунал) про визнання Україною юрисдикції цього суду щодо скоєння злочинів проти людяності під час мирних акцій протесту з 30 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року.
Родичі загинувших на Майдані активістів, потерпілі, правозахисники з нетерпінням очікували приїзду в Україну міжнародних прокурорів для встановлення справедливості та притягнення винних осіб до відповідальності. Проте Генеральний прокурор Віталій Ярема приховав від громадськості конкретний час та місце цієї зустрічі з представниками Гаагського трибуналу. На цю зустріч навіть не запросили ініціаторів заяви, представників Верховної Ради, зокрема з профільного Комітету, в якому я працюю.
Тільки випадково декілька представників громадськості встигли поспілкуватись з міжнародними прокурорами, але вже на шляху до аеропорту під час їх повернення в Гаагу. З їх свідчень мені стало відомо, що відомство Яреми фактично відмовилось від допомоги міжнародного слідства, посилаючись на те, що Генпрокуратура України працює в цьому напрямку ефективно.
Такої цинічної брехні з боку наших правоохоронців мало хто очікував. Інформація зі звернення нашого Комітету на ім’я Президента Петра Порошенка така: 1. Станом на сьогоднішній день жодного кримінального провадження по «справам Майдану» до суду не направлено. 2. Лише чотирьох із двадцяти колишніх високо посадовців України, підозрюваних у вчиненні злочинів проти людяності, Інтерпол оголосив у міжнародний розшук. 3. Правоохоронці свідомо не використовують можливість заочного засудження вищевказаних осіб. 4. Окремі правоохоронці отримують «фінансову підтримку» від злочинців, які переховуються зараз на території Російської Федерації.
Завтра ці та інші питання будуть поставлені пану Яремі. Ми ставимо йому ультиматум: або він починає працювати, або йде у відставку», – заявив нардеп.