Як в Дніпрі на бюджеті піарилися

02.12.2016 10:17   -
Автор:

Вчора, 1 грудня, міськрада Дніпра прийняла бюджет на 2017 рік. Нарешті депутати зробили це вчасно, в грудні, а не наприкінці березня, як бюджет 2016. А це означає, що все, за що проголосували депутати, втілиться в життя спокійно і планомірно.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Дніпроград.
Ще одне нововведення цього року: максимально відкритий бюджетний процес. Проект головного фінансового документа міста з’явився на сайті міськради ще на початку листопада. Кожну його цифру докладно обговорювали на депутатських комісіях, на які запрошували всіх активних городян, зацікавлених у розквіті рідного міста. Всі думки уважно вислуховували і вносили в остаточний документ. Є надія, що це сильно підвищить якість міського кошторису. І Дніпро уникне повторення негативного досвіду 2016 року, коли бюджет верстав практично одноосібно тодішній заступник міського голови Дмитро Погрєбов. Робив він це довго, майже до кінця березня, а коли показав людям – багато статей бюджету викликали подив у фахівців. І на протязі всього року в цей нездійсненний фінансовий план вносилися зміни. Так що за підсумком від вихідного документа не залишилося майже нічого.
Отже, день Х настав. У залі зібралися майже всі депутати. І тут почався цирк на дроті! Деякі народні обранці прийшли не для того, щоб прийняти бюджет, щоб дати місту нормально жити і розвиватися, а …. щоб не дозволити це зробити. Мабуть, принцип чим гірше для міста, тим краще для опозиції – був узятий на озброєння деякими депутатами. Судіть самі.
Депутат Дмитро Хозин раптово заявив, що його не влаштовує сам принцип формування бюджету. І він запропонував відкласти його розгляд до колись. Знову до березня?
Людмила Селіванова замість обговорення бюджету запропонувала звернутися до Верховної Ради з вимогою встановити мінімальну зарплату на рівні: 4 200, підняти пенсію, повернути вклади і припинити війну. Мабуть, в світі цієї прекрасної дами всі ці речі в компетенції міськради. І проголосувати за них важливіше, аніж за бюджет міста.
Наталя Начар’ян розповідала, що в очі не бачила бюджет, який місяць обговорювало все місто. А як побачила, винесла свіжу ідею: компенсувати з бюджету тарифи і робити виплати мамам з новонародженими та ветеранам війни. Що заважало поважній пані своєчасно внести свої пропозиції, а не кричати «Все пропало!» в останню мить, не зрозуміло.
Глава фракції «Громадська сила» Загід Краснов не обмежився виступом з місця, а видряпався на трибуну (щоб красивіше виглядати в телевізорі) і довго говорив про інтереси городян, договорняки і відкати. Мабуть йому згадалися прекрасні роки, коли він був фактичним директором міськради і очолював ці самі договорняки з відкатами. Але, на щастя, цей час сплив.
Анастасія Староскольцева кричала, що не можна приймати міський бюджет раніше державного!
Потім раптово прокинувся колишній зам, експерт по бюджетам, Дмитро Погрєбов і заявив: «З приводу виключення мене і Староскольцевої з фракції розбираються правоохоронні органи. Те, що сьогодні відбувається – це фарс. Бюджет повинен бути пов’язаний з управлінськими процесами і соціальними проектами. Цей бюджет не має нічого спільного з цим. Цей бюджет – ганьба для міста!».
І такий гармидер тривав майже 2 години. Опозиція по черзі брала слово і гнівно таврувала все підряд. Голова бюджетної комісії Артем Хмєльников дивувався: «Бюджетна комісія зробила все, щоб ви змогли прийти і подати пропозиції. На бюджетній комісії жодна фракція не подала письмових пропозицій».
Нарешті, дебати закінчилися, депутати проголосували за бюджет. І сталося диво. Полум’яні опозиціонери втратили будь-який інтерес до подій і покинули сесійну залу.
Між тим, після прийняття бюджету міськрада затвердила понад 100 найважливіших рішень, в тому числі, депутаті виділили землю бійцям АТО, вирішили знести незаконні автозаправки і багато іншого. Але ці питання не хвилювали полум’яних опозиціонерів. Навіщо їм бійці АТО, на яких не попіаритися?

Автор: Орина Ващук.