Дніпропетровщина потребує повернення «екологічних грошей»

18.02.2015 14:13   -
Автор:

17 лютого у Києві голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод взяв участь у круглому столі «Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті Європейської інтеграції». Відомо, що на сьогоднішній день Дніпропетровщина перший регіон в Україні, який вже розробив Стратегію розвитку області, що повністю відповідає всім світовим екологічним нормам і стандартам. Головний пріоритет стратегії – екологічна та енергетична безпека. Зараз у цьому напрямку триває розробка Комплексної регіональної програми екологічної безпеки та збереження клімату Дніпропетровської області на 2016-2026 роки.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу облради.
Водночас, на заході голова Дніпропетровської обласної ради акцентував увагу на питанні повернення до регіону екологічного податку та заборону його відрахування до загальних фондів. В цьому важливому питанні, Дніпропетровщина отримала підтримку від голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Миколи Томенка.
Читайте також: Сергей Жуков: «Где децентрализация?»
«Раніше екологічний податок розподілявся в окремий фонд і територія мала витрачати ці гроші виключно на екологічні заходи. Зараз, згідно з новим Бюджетним кодексом, цей податок потрапив у загальний фонд і розчинився у ньому. Тому коли мер міста чи голова району буде опинятися перед вибором реалізації екологічного проекту або погашення заборгованості по зарплаті, він, звичайно ж, вибере друге. Це призведе до скорочення екопрограм в регіоні. При цьому рівень захворювань та рівень шкідливих речовин на кожного жителя Дніпропетровщини на сьогодні є дуже високим. Область – лідер в країні з онкології і займає останнє місце за тривалістю життя», – підкреслив Євген Удод.
Читайте також: У січні Дніпропетровськ виконав бюджет на 97%