Багатії та злидні Дніпровської міськради

15.06.2017 11:46   -
Автор:

Депутати міськради вперше заповнили електронні декларації на сайті НАЗК. Громадський рух ЧЕСНО проаналізував доходи і статки місцевих обранців.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Рух ЧЕСТНО.
Як злидні купують квартири, навчають дітей та годують пенсіонерів
12 депутатів міської ради вказали дохід сім’ї нижче прожиткового мінімуму. Серед “злиднів” за рівнем річного доходу – 7 депутатів задекларували мільйонні заощадження.
Суханов, Черкаський, Рублівський та Губерт не мають жодних заощаджень, за рахунок яких можна було б прожити рік.

Кандидат на відкликання Суханов задекларував 17 350 грн зарплатні за рік, яку він отримав, працюючи у ТОВ “Асоціація споживчої безпеки України”. Це єдине задеклароване джерело доходу, на яке живуть він із дружиною та двоє синів.
Окрім сім’ї Суханов годує малозабезпечених, про це він регулярно звітує у ФБ. Нещодавно він повідомив, що протягом року нагодував 4000 чоловік.

У коментарі депутат від “Опоблоку” підтвердив, що фінансує свій проект “Социальное питание” із власної кишені.
– Да, это чисто мой проект, это не бюджет, это не какие-то деньги общественных организаций, это непосредственно мои деньги. В 20 гривен для меня обходится один обед, вы можете сами умножить и получите математику. Там не сильно получается финансировать, то есть доход очень маленький. Все средства были заработаны в другой период, – стверджує депутат.
Таким чином, Суханов стверджує, що він за рік витратив 80000 грн тільки на свій проект “Социальное питание”. Зауважимо, що протягом 2015-2016 років його сім’я, згідно з декларацією, заробила 49210 грн.
Дружина Суханова є його помічником, її номер телефону вказано на сайті міської ради. Цей же номер зазначено в оголошенні щодо продажу землі на профільному інтернет-ресурсі. У ньому йдеться про ділянку 1200 кв. м вартістю 260 тис. грн. Суханов запевняє, що нічого про ділянку не знає.

– Может это ошибочная информация, с чего вы взяли? Я даже не знаю про свою жену таких подробностей. Может это какая-то провокация. Когда будет продажа, вы мне скажите, мы тогда с женой переговорим. У нас раздельное хозяйство, поэтому финансово мы никак не пересекаемся, – запевняє Суханов.
При таких доходах Суханов потрапив до ТОП-5 депутатів із найбільшими статками.
Згідно з декларацією за 2016 рік, “укропівець” Олександр Черкаський та його дружина роботи не мають і зарплатні не отримують. Упродовж року Черкаський отримав виплату по безробіттю – 16578 грн та матеріальну допомогу від міськради у розмірі 9353 грн. На ці гроші вони живуть із трьома дітьми.
Незважаючи на те, що сім’я знаходиться за межею бідності, 8 грудня 2016 року депутат отримав грошову позику у розмірі 2 052 000 грн, а вже 12 грудня придбав квартиру вартістю 1 940 948 грн. Позику надав один із власників ТОВ “ГУМ” Ігор Бірман. Черкаський підтвердив, що взяв гроші на купівлю квартири. Але на питання, яким чином він збирається повертати кошти, відповідати відмовився.
– Да, у гражданина Израиля (взяв кошти – прим. ЧЕСНО). На каком основании я должен перед вами отчитываться и насколько этот вопрос корректный?.
Зауважимо, якщо депутат потрапляє до когось у фінансову залежність, то відповідно на його голосування може мати вплив стороння особа.
Черкаський також повідомив, що його дружина працює, але відмовився пояснювати, чому в декларації він не зазначив цей факт.
– У меня жена работает. Значит, я вас попрошу, комментарии по этому поводу, вы ознакомились с моей декларацией – замечательно. Комментировать я не обязан.
Зазначимо, що повна перевірка декларації може проводитися в тому числі у випадку, якщо НАЗК отримало від фізичних чи юридичних осіб, із засобів масової інформації та інших джерел інформацію про можливе відображення у декларації недостовірних відомостей.
Прогульник Вадим Рублевський, член фракції “Опозиційний блок”, за рік заробив 19 117 грн, жодних заощаджень не задекларував. Депутат працює в ТОВ “АКВАТОРІЯ-Д”, яке займається продажем водного транспорту, виховує доньку та сина. На сторінці сина у ФБ та ВК вказано, що він навчається у польському вищі. На сайті закладу зазначено, що семестр навчання на спеціальності хлопця коштує більше 20 000 грн.

Василь Губерт не перший рік працює директором магазину “Будинок шпалер” і не перший рік декларує доходи за межею бідності. У 2016 році пан Губерт задекларував дохід у розмірі 42000 грн, а у 2015 взагалі 15770 грн. Згідно з декларацією, на ці кошти він живе з двома синами, дружину в декларації не зазначено.
При таких статках людина, що ймовірно є старшим сином Губерта, публікує в Інстаграмі світлини з відпочинку в Європі та Криму.
Поспілкуватися з депутатом не вдалось, але він надав контакти своєї помічниці.
– Ну, смотрите, дети живут не с Василием Петровичем, поэтому он говорит: “Я не знаю откуда финансирование” и так далее. Там мама занимается воспитанием и содержанием детей. Ну, он как бы помогает, естественно, как папа, признает их. Но дети проживают с мамой, – телефоном відповідає помічниця.
Постає питання: яким чином можна допомагати дітям, маючи доходи розміром 3 500 грн на місяць?
Зауважимо, що відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та до роз’яснень НАЗК щодо заповнення декларації, в декларації зазначаються тільки члени сім’ї, які спільно проживають та пов’язані спільним побутом.
Після того, як ми звернулись із запитанням до Василя Губерта, відповідну обліковку в інстаграмі було закрито.

Хто заробляє найбільше
Два представника УКРОПу очолили топ найбільших доходів.Також у топ доходів потрапили по представнику від “Громадської сили”, “Опозиційного блоку” та “Самопомочі”.

Найбільший дохід отримав депутат від УКРОПу Євгеній Кривошеєв. Головним джерелом доходу сім’ї є надання нерухомості в оренду – 7 млн 213 тис. грн. Ще 1,5 млн грн Кривошеєв заробив як проценти від низки банків. У паперовій декларації за 2015 рік він також вказав вагомі доходи у розмірі майже 7 млн грн.
Ще один депутат від УКРОПу, голова комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та міжнародних зв’язків – Дитятковська Євгенія також не перший рік декларує мільйонні заробітки – сумарний сімейний дохід 8 млн 408 тис. грн.
– Когда начинают лишнее спрашивать у таких людей как я, меня это немножечко возмущает, это мягко говоря,- коментує Дитятковська.
Депутатка є завідувачем алергологічного відділення місцевої лікарні – 97,5 тис. грн річного доходу, а також займається підприємницькою діяльністю – 4 млн 176 тис. грн.
– ЧП, род деятельности: наука, это называется «Клинические исследования», со мной подписывают как с руководителем аллергослужбы в нашем регионе, и с профессором, и ученым. Мы подписываем контракты и договоры, я получаю эти деньги, я плачу с них и налог, тот, который предусмотрен, и Пенсионный фонд, – зазначає Дитятковська.
Окремо Дитятковська задекларувала понад 220 тис. грн прибутку, отриманого від різних фармацевтичних компаній.
– Деньги, которые вас взволновали, фармацевтические компании, — это деньги, которые компенсируются мне за поездку на европейские конгрессы и симпозиумы по тем темам, которые касаются моей специальности: это Европейская Академия Аллергологии и разные симпозиумы по бронхиальной астме, анафилактическому шоку, лекарственной аллергии, – додає депутатка.
Чоловік лікарки працює в компанії “БаДМ”, що займається дистриб’юцією ліків. За 2016 рік Олександр Дитятковський заробив 3,9 млн грн.
– С моим мужем никаких конфликтов интересов нет, он является владельцем самой крупной компании, и основателем, и совладельцем крупной компании «БаДМ», и просто по возможности, чтобы меня не трогать, когда я стала депутатом, уже в этом году минус 30% они продали городу, а моей больнице — минус 50. Просто они не приходят на тендеры, но есть ситуации, в которых только они владеют препаратами, поэтому никаких конфликтов….Моя должность не предусматривает никаких коммерческих действий, включая закупку препаратов.
У декларації за 2015 рік Дитятковська вказала особисті заощадження розміром понад 11 млн грн, а у декларації за 2016-й лише 968 тис., при цьому жодних видатків у документі не зазначено.
– Вас интересует куда я трачу деньги? Я вот потратила на собственное лечение за рубежом, я лечусь за рубежом и делаю операции, у меня так случилось в том году, что пришлось делать не одну операцию, и мне, и маме, к сожалению, моя мама умерла, и были очень дорогие и сложные операции, ну, дорогие относительно. Я называть болезнь не буду. Делаю я операции за рубежом не потому, что я здесь не доверяю, а потому что сплетни развиваются, как снежный ком.
Кандидат на відкликання, член фракції “Громадська сила” Віталій Верба разом із дружиною заробив майже 8 млн грн у 2016 році. Він – приватний нотаріус, дружина – суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду. Основним джерелом заробітку сім’ї є діяльність Віталія Верби. Згідно з декларацією, його приватна практика стала прибутковішою за останній рік майже в 10 разів: 814 135 грн у 2015 році проти 7 млн 728 тис у 2016-му.
Наступним у рейтингу є представник “Опозиційного блоку” й прогульник Олександр Сирота. Директор ПрАТ “Акта” задекларував загальний дохід у розмірі 5 млн 296 тис. грн та заощадження майже на 6 млн грн. ПрАТ “Акта” належить один із найбільших торговельних центрів міста “Мост-сіті”. За даними Бюро.ua, одним із співвласників компанії є Будівельна компанія “ОЛЬВІЯ”, це ж товариство є засновником компанії “Стальконструкція – 110”, у якому працює наступний учасник рейтингу – Юрій Акуленко.
Новий голова фракції “Самопоміч” Дніпровської міськради Юрій Акуленко заробив за рік 5 млн грн. Головним джерелом доходу є підприємницька діяльність – 4 993 744 грн.
На сайті міської ради зазначено, що Акуленко – керівник проекту ТОВ “Стальконструкція – 110”. У декларації зазначено три квартири, серед них одна, придбана у 2016 році за 17879 грн і ще одна у 2006 за 8621 грн.
С этой цифрой какая-то ошибка, я четко помню, что я заполнял и был 2006 год. Почему там 2016? Не понимаю. Хотел исправить, не понимаю, как это сделать, висит сайт. Это 2006 год, это было 10 лет назад. Я переселял маму с девятого на второй этаж. Я тщательно проверял декларацию и как там мог оказаться 2016 – мне удивительно. Я, откровенно говоря, не помню (ціну за квартиру – прим. ЧЕСНО), я взял просто документы, по которым я ее оформил, и вписал.
Найбільші статки і мізерні доходи
Найбільще заощаджень задекларував Краснов, далі з великим відставанням Кучугура, Погребовта Мішалов, а закриває рейтинг злидень Суханов.

Понад 115 млн грн задекларував кандидат на відкликання Загід Краснов, лідер партії “Громадська сила”. Це найбільший показник у раді. При таких заощадженнях, задекларованих корпоративних правах, акціях великих підприємств та наявності інших активів, дохід Краснова за 2016 рік становив лише 29683 грн, з яких 26298 грн вказано як зарплата у міській раді, 3384 грн – дохід від надання майна в оренду та 1 гривня отриманих відсотків.
Прогульник Максим Кучугура задекларував 77,5 млн грн статків і міг очолити топ доходів з результатом понад 32 млн грн. Але серед іншого він вказав у доходах 31388214 грн, отриманих внаслідок правонаступництва за договором позики. Через свою помічницю пан Кучугурароз’яснив джерело вказаної суми.
Кучугура М.В. отримав грошові кошти як правонаступник за договором позики після смерті матері. Сума в декларації зазначена в національній валюті відповідно до чинного законодавства України.
Таким чином, ці 31,4 млн грн не враховуються за методологією Громадського руху ЧЕСНО. Отже загальний річний дохід становить лише 94 793 грн: заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, за рік – 40 519 грн: 27779 грн Кучугура заробив на посаді комерційного директора у ТОВ “РЕАЛФ ІНВЕСТ” і ще 12740 грн отримав за роботу в міській раді.
У 2015 році Кучугура задекларував лише 8945 грн зарплатні та 36 тис. грн від надання майна в оренду.
Наступне місце за рівнем статків посів відомий ресторатор Дніпра і кандидат на відкликання – Дмитро Погребов. Він задекларував 2 млн доларів готівкою та 13,4 млн грн боргових забов’язань перед ним. Згідно з декларацією, гроші у родині здебільшого заробляє дружина. Сніжана Падалко заробила 1 млн 48 тис. грн проти 14 тис., що за рік приніс у сімейний бюджет Погребов.
Наступним у списку йде секретар міської ради В’ячеслав Мішалов, син відомого у Дніпрі бізнесмена Дмитра Мішалова. Станом на 2016 рік статки становлять понад 66 млн грн. “Наші гроші” неодноразово робили публікації про тендерний бізнес сім’ї Мішалових. На підставі цих та інших журналістських матеріалів Мішалова разом із колишнім головою фракції “Самопоміч” Артемом Хмельниковим було виключено з зазначеної фракції. Також партія “Самопоміч” оприлюднила рішення, в якому рекомендовала Мішалову та Хмельникову самостійно скласти мандати.
Сергій Суханов зумів потрапити в топи як багатіїв, так і злиднів. Опинитись на 5 місці за рівнем статків він зміг через декларування позики, яку він надав у минулому. У коментарі виданню zabeba.li він так пояснив походження цих грошей:
Эта сумма формировалась довольно длительный период. В 96 году я пришел с армии, много времени работал, в том числе “челноком”, имел ряд ЧП, точки на рынке. Вот эта сумма формировалась всю мою жизнь, и она отдавалась не одним куском в 2 млн и 5 млн, а зарабатывалась потихоньку и давалась разным “особам” в долг и т.д. И это все идет с 96 года.
Інших заощаджень у декларації не зазначено. Зауважимо, що в коментарі для ЧЕСНО Сухановповідомив, що борги потроху віддають, але в декларації цього не зазначено.
Із 64-х депутатів не подав декларацію тільки Юрій Альошкін, який 26 квітня 2017 року достроково припинив повноваження за власним бажанням. На той момент він перебував у слідчому ізоляторі через звинувачення у хабарництві.