Після виборів 5 партій зобов’язались підтримати першочергові реформи

16.10.2014 17:25   -
Автор:

Олександр Турчинов від «Народного фронту», Сергій Соболєв від ВО «Батьківщина», Олег Канівець від «Громадянської Позиції», Юрій Сиротюк від ВО «Свобода» та Олег Лаврик від Об’єднання «Самопоміч» підписали меморандум з Коаліцією громадських організацій «За відповідальну Раду!» про підтримку першочергових реформаторських законів у майбутньому парламенті.
Про це16 жовтня під час круглого столу у Дніпропетровську «Чи змінить майбутній парламент країну: старі та нові виклики» заявив експерт Центу політичних студій та аналітики Роман Скляров, повідомляє видання «ГЛАВНОЕ».
Меморандум включає 11 законопроектів у сферах боротьби з корупцією, захисту прав та свобод людини і реформуванні партійного будівництва (повний перелік додається). «Народний фронт» підтримав 10, не підтримавши ратифікацію Римського статуту, оскільки, на думку партії, Росія сьогодні використовує Римський статут як інструмент проти Грузії, яка його ратифікувала. Об’єднання «Самопоміч» підтримало 10, зауваживши, що законопроект 5085 про створення Антикорупційного бюро у тому вигляду, в якому він був прийнятий 14 жовтня, Самопоміч не підтримує, хоча загалом виступає за створення Антикорупційного бюро. Перемовини з Блоком Петра Порошенка та Радикальною партією Олега Ляшка, на разі, ще тривають.
Таким чином, всі вищевказані партії взяли на себе публічне зобов’язання перед громадськістю проголосувати за конкретні реформаторські закони після виборів. Потрібно зазначити, що внаслідок тиску громадських активістів та суспільства загалом Верховна Рада ще цього скликання прийняла 3 з 11 законопроектів, що містяться в запропонованому меморандумі (5085, 4448а, 3541). Водночас, варто зазначити, що до останньої редакції закону про Антикорупційне бюро (5085) у експертів існує багато питань.
«Наш меморандум – це своєрідна «програма мінімум», без виконання якої не може йти і мови про здійснення реформ, – заявив Роман Скляров, – Це ті 11 законів, які критично важливі прийняти вже в перші дні роботи нової Ради. Нам приємно Важливо домогтися документального зобов’язання підтримки цих законів зараз, поки партії беруть участь у виборах і змагаються за підтримку громадян».
Меморандум у Дніпропетровську підписали кандидати Іван Васючков (24 округ, «Сила людей»), Олександр Редька (26 округ «ДемАльянс»), Віктор Міщенко (34 округ, Батьківщина), Вікторія Артьоменко та Дмитро Матюха (список «Громадянської позиції).
Також під час круглого столу було презентовано результати дослідження «Політична відповідальність депутатівВерховної Ради України 7-го скликання». Експерти Центру політичних студій та аналітики проаналізували голосування фракцій ВРУ 7 скликання та лідерів списків партій, що балотуються до парламенту, за ключові для держави 45 законопроектів у сферах підвищення обороноздатності, боротьби з корупцією, євроінтеграції та реформи виборчого законодавства. Експерти рахували середній показник підтримки членів фракцій або рівень підтримки окремими депутатами. Результати аналізу були узагальнені у буклеті «Путівник виборця», презентованому під час круглого столу.
Відповідно до результатів, найбільш сумлінно голосували представники фракції «Свобода» (96%), Батьківщина (87%) та УДАР (81%), найгірше – фракції КПУ (0%), Партії Регіонів (11%) та депутатської групи «За мир і стабільність» (4%). З депутатів-лідерів фракцій та списків найкращі результати показали Сергій Соболєв (Батьківщина, 100%), Олег Тягнибок (Свобода, 100%) та Олександр Турчинов (Народний Фронт, 96%), найгірші показники в Петра Симоненка (0%) та Сергія Тігіпка (11%).

Голосування депутатських фракцій та груп, %

Голосування депутатських депутатів-лідерів списків, %
Результати дослідження за сферами можна переглянути на сайті Центру політичних студій та аналітики за посиланням bit.ly/Putivnyk.
Розповсюдження «Путівника виборця» у регіонах України буде відбуватись силами новоствореної Коаліції громадських організацій «За відповідальну Раду!» та Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!». Коаліція «За відповідальну Раду!» ініційована Центром політичних студій та аналітики і, на разі, включає 25 громадські організації з усієї України (14 жовтня до Коаліції доєднався Громадський сектор Євромайдану). Головна мета – донести виборцям детальну інформацію про роботу чинних депутатів у Раді і домогтися від нового парламенту ефективної та відповідальної роботи.
«Для нас важливо не просто сказати, хто поганий депутат, а хто хороший, – заявив представник Коаліції Роман Скляров, – Мета, яку ми перед собою ставимо, – це щоб нова Рада працювала відповідально і виходила, перш за все, з національних інтересів. Сьогодні ми письмово засвідчуємо у представників партій їх майбутню підтримку тих чи інших прогресивних законів, щоб після виборів документально нагадати їм про їх обіцянки».
Щоб отримати «Путівник виборця» у м. Дніпропетровську, звертайтесь за тел. 050 451 9131.
Перелік законодавчих ініціатив, що Коаліція «За відповідальну Раду!» пропонує підтримати політичним партіям та кандидатам у мажоритарних округах у майбутньому парламенті
І. Боротьба з корупцією та підвищення прозорості влади.
Проект Закону про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції № 5085 від 16.09.2014 (ПРИЙНЯТИЙ 14 ЖОВТНЯ.) (або Проект Закону про Національне бюро антикорупційних розслідувань № 4780 від 24.04.2014).
Проект Закону про внесення змін до статті 28 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав) № 3378 від 08.10.2013.
Проект Закону про відкритість використання публічних коштів № 2012а від 15.05.2013 (прийнятий за основу).
Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини № 4448а від 08.08.2014. ПРИЙНЯТИЙ 7 ЖОВТНЯ.
Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції та захисту права власності № 4728 від 16.04.2014.
ІІ. Захист прав та свобод людини.
Проект Закону про прокуратуру № 3541 від 05.11.2013. ПРИЙНЯТИЙ 14 ЖОВТНЯ.
Проект Закону про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту) № 4873 від 14.05.2014. (Не підтриманий «Народним фронтом»)
Проект закону про внесення змін до існуючого законодавства у сфері свободи мирних зібрань (не зареєстрований).
ІІІ. Реформа партійного будівництва.
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації № 4846 від 12.05.2014.
Проект закону про фінансування партій з державного бюджету (не зареєстрований).
Проект Закону про вибори народних депутатів України № 4906-1 від 02.06.2014 (або інший законопроект, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками).